floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Asphodeline globifera
 
Yeşilkent / Göksun / Kayseri - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Asphodeline globiferaAsphodeline globiferaAsphodeline globiferaAsphodeline globiferaAsphodeline globiferaAsphodeline globiferaphotos
Gözlem bildir
Dededeğneği
Asphodelaceae / Asphodeline / Asphodeline globifera
mapmapmapmap
Dededeğneği (Asphodeline globifera) Çirişgiller (Asphodelaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 850-2200 m yükseklikler arasında; kayalıklar veya taşlık yamaçlar, alpin çayırlıklar, göknar orman açıklıkları, sedir ve çam ormanlarında gözlenebilirler. 


Bilimsel olarak Asphodeline globifera J.Gay ex Baker şeklinde tanımlanır. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. J.Gay kısaltması bilim insanı Jaques Étienne Gay (1786-1864) için kullanılmıştır; Gay İsviçreli-Fransız bitki bilimci, koleksiyoner ve taksonomisttir. Baker kısaltması bilim insanı John Gilbert Baker (1834-1920) için kullanılmıştır.

Morfoloji


70-150 cm boylanabilen, dik ve genellikle gürbüz gelişen, çok yıllık bir bitkidir. Gövdenin alt 1/4-1/3´lük kısmı yapraklıdır. Yapraklar yeşilimsi renkte, yumuşak ve esnek dokudadır ve kenarları az pürüzlüdür. Çiçeklenme mayıs-temmuz ayları arasında gerçekleşir. Çiçek durumu basit ve yoğundur. Brakte 20-30 mm uzunlukta ve mızraksı -yumurtamsı formdadır. Meyve sapı 15-25 mm uzunluktadır, ortasının yukarısı eklemlidir. Çiçek örtüsü dilimleri (periant) 18-20 mm uzunlukta ve beyazdır. Kapsül meyve küremsi formda ve 8 mm çaptadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Asphodeline globiferaYeşilkent / Göksun / Kayseri
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Asphodeline globiferaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Asphodeline türleri: A.anatolica, A.baytopiae, A.brevicaulis, A.cilicica, A.damascena, A.globifera, A.liburnica, A.lutea, A.peshmeniana, A.prismatocarpa, A.prolifera, A.recurva, A.rigidifolia, A.sertachiae, A.taurica, A.tenuior, A.turcica




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)