Japon Kavağı (Brachychitonpopulneus) Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Adana alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.
Türkçe literatürde genellikle Japon Kavağı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde şişe ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Brachychitonpopulneus (Schott & Endl.) R.Br. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Schott kısaltması bilim insanı Heinrich Wilhelm Schott (1794-1865) için kullanılmıştır. Endl. kısaltması bilim insanı Stephan Friedrich Ladislaus Endlicher (1804-1849) için kullanılmıştır. R.Br. kısaltması bilim insanı Robert Brown (1773-1858) için kullanılmıştır.
Morfoloji
15 m boylanabilen, 9 m tepe çapına ulaşabilen, herdem yeşil, geniş yapraklı, odunsu ve Türkiye için egzotik bir türdür. Gövde çok düzgün, alt kısımlarda geniş üstlere doğru daralan; kabuk gri-açık kahverengi; dallar yukarı doğru kıvrıktır. Yapraklar 5-7.5 cm büyüklükte, 3 loplu, düz veya çok farklı şekillerde, uzun saplı ve sivri uçludur. Çiçeklenme bahar ortasında; çiçek durumu birleşik salkım; çiçekler çan şeklinde, krem veya beyaz renkte; çanak yapraklar 5 adet, kısmen birleşik, mumlu; taç yaprakları yoktur. Meyveler odunsu kahverengi renkte, 7-8 x 2-2.5 cm boyutlarda, kanoyu andırır, ortası şişkin ve baklamsıdır ve uzun süre dallarda kalır, olgunlaştığında tek yanından açılır; tohumlar 8-10 adet, parlak turuncu renkte ve üzeri tüylüdür.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Brachychiton türleri:B.populneus
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)