Uzunşalgam (Brassicaelongata) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 450-1700 m yükseklikler arasında; kuru taşlık yamaçlar, bozkırlar ve işlenmiş tarlalarda doğal gelişim gösterebilirler.
Bilimsel olarak Brassicaelongata Ehrh. şeklinde tanımlanır.
Brassica etimolojisi
Brassica 1727´de Herman Boerhaave tarafından önerilmesinden bu yana kökeni tartışmalıdır; 1919 da Hegi tarafından lahananın Kelt ismi olan Bresic veya Bresych türediği ifade edilmiştir.
elongata etimolojisi
Elongata Latincede elongatus kökeninden türemiş; uzun, boylu anlamında; lineer yaprak veya meyveyi tanımlamaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Ehrh. kısaltması bilim insanı Jakob Friedrich Ehrhart (1742-1795) için kullanılmıştır.
Morfoloji
1 m kadar boylanabilen, iki yıllık veya çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde soluk yeşil, tabanda sıklıkla odunsu ve menekşe rengi, genellikle tüysüzdür. Yapraklar alt kısımlarda saplı, dikdörtgenimsi-yumurtamsı, sıklıkla parlak yeşil, tam kenarlı veya kaba dişli, her iki yüz siğilli kıvrımlı sert kıllı, üstte dikdörtgenimsi veya mızraksı, kısaca saplıdır. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayları arasında; taç yapraklar sarı, 6-10 x 3-4 mm; ovaryum ~15 yumurtalıdır. Meyve baklamsı, şeritsi, 1.5-4.5 x 1-2.5 mm, küçük çıkıntılı; sap 6-14 mm, genişleyen, tüysüz; yalancı sap 1-4 mm; gaga (dar uç kısım) tohumsuz, 1-2.5 mm; tohumlar yapışkandır.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)