floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Calamagrostis epigeios
 
Çamlıdere / Ankara - Kasım 2015 © Serdar Ölez
Calamagrostis epigeiosCalamagrostis epigeios
Gözlem bildir
Bekârotu
Poaceae / Calamagrostis / Calamagrostis epigeios
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bekârotu (Calamagrostis epigeios) Buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 465-3050 m yükseltiler arasında; sulak çayırlar, dağ yamaçlar ve çam ormanlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Calamagrostis epigeios (L.) Roth şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Roth kısaltması bilim insanı Albrecht Wilhelm Roth (1757-1834) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Kümeler halinde gelişen çok yıllık, sürünücü rizomelı bir türdür. Gövdeler 60-100 cm, dik, oldukça gürbüz, pürüzsüz ve tüysüz. Yaprak kını pürüzsüz; dilcik 4-10 mm, zarsı, sonraları batıcı; yaprak ayası 11-40 cm x 4-9 mm, şeritsi, sivri uçlu, yassı, tüysüz, az pürüzlü kenarlı, yakın damarlı. Çiçek kurulu birleşik salkım 8-30 x 1.5-6 cm, mızraksı-dikdörtgenimsi, yoğun; dallar 11 cm´ye kadar, iğnemsi uçlu, yaygın. Başakçık 5-6 mm, yoğun kümelenmiş, eflatunumsu-kahverengi veya yeşil. Tane zarfı (kavuz) az çok eşit, mızraksı, sivri uçlu; alt 1-damarlı, üst 3-damarlı. Başakçık bürgüsü (dış) tane zarfının (kavuz) ~ yarısı kadar uzun, zarsı, 3-damarlı, iki parçalı, sırtlı veya kılçıklı ; bere/nasır tüyler başakçık bürgüsünden (dış) daha uzun. İç başakçık bürgüsü dış başakçık bürgüsünün 2/3ü kadar uzun. Başçıklar 1.6-2.2 mm.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Calamagrostis epigeiosÇamlıdere / Ankara
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Calamagrostis epigeiosAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Calamagrostis epigeiosKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Calamagrostis türleri: C.arundinacea, C.canescens, C.epigeios, C.parsana, C.pseudophragmites, C.stricta




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)