floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Calendula suffruticosa
 
Beynam / Ankara - Kasım 2015 © Serdar Ölez
Calendula suffruticosa
Gözlem bildir
Öküzgözü
Asteraceae / Calendula / Calendula suffruticosa
mapmapmapmap
Öküzgözü (Calendula suffruticosa) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Orta Karadeniz, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle öküzgözü olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde portakal nergisi olarak bilinir. Bilimsel olarak Calendula suffruticosa Vahl şeklinde tanımlanır.

Calendula etimolojisi

Calendula cins adı Latincede `takvim´ anlamına gelen calend(aekelimesi ile bir küçükleştirme sıfatı olan -ule/-ula sonekinin birleşiminden türetilmiştir.

suffruticosa etimolojisi

Suffruticosa Latincede `neredeyse` anlamında kullanılan sub- öneki ile `çalımsı` anlamına gelen fruticosus kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; sıklıkla gövdenin alt kısmının odunsu, üst kısmının otsu olmasına işaret eder.  Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Vahl kısaltması bilim insanı Martin (Henrichsen) Vahl (1749-1804) için kullanılmıştır.

Morfoloji


50 cm kadar boylanabilen, aromatik, tek veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Üst yapraklar 2-7(-12) x 0,5-1,5(-2) cm boyutlarda, şeridimsi-dikdörtgen, alt yapraklar ıspatulamsı, her iki yüzeyi de tüylü, düz kenarlı, nadiren dalgalı ve dişli kenarlı, almaşık dizilimlidir. Çiçeklenme dönemi Mart-Haziran ayları arasındadır. 2.5-5cm çapındaki çiçekler sürgün ucundan, nadiren yaprak koltuğundan çıkar. Taç yapraklar pastel sarıdan turuncuya kadar değişik renklerde yalınkat veya katmerli dizilimlidir. Tohumlar boz renkli, kıvrık şeritler şeklindedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Calendula suffruticosaBeynam / Ankara
Kasım 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. suffruticosa taksonları: Calendula suffruticosa subsp. fulgida
Türkiye´de doğal yayılan diğer Calendula türleri: C.arvensis, C.suffruticosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)