floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Celtis caucasica
 
Narlı / Çukurca / Hakkâri - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Celtis caucasicaCeltis caucasicaCeltis caucasica
Gözlem bildir
Kafçitlenbiği
Cannabaceae / Celtis / Celtis caucasica
mapmapmapmapmapmap
Kafçitlenbiği (Celtis caucasica) Kenevirgiller (Cannabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Orta Karadeniz, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 400-1450 (-1900) m yükseltiler arasında; açık kayalık yamaçlarda, çoğu kez akarsu ve nehir kenarlarında de yayılış gösterir.

Bilimsel olarak Celtis caucasica Willd. şeklinde tanımlanır.

Celtis etimolojisi

Celtis cins adı Afrika`da yetişen ve tatlı meyveleri olan bir ağacı tanımlamak için Pliny tarafından Naturalis Historia (M.S.79) adlı eserde bahsedilen Yunanca κηλτις sözcüğünden türetilmiştir; κηλτις `yenilebilir tatlı meyveli´ anlamında kullanılmıştır.

caucasica etimolojisi

Caucasica {Latince}: Kafkasyaya ait, Kafkaslardan gelen. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Sürgünleri seyrek tüylü veya hemen hemen tüysüz olan, genellikle 15 metreden büyük olmayan küçük bir ağaçtır. Yapraklar 4-8(-10) x (2-)2,5-5 cm boyutlarında, yumurtamsı ya da baklava dilimi şekilde, tabanda çarpık, sivri uçlu, testere dişli, üst yüzü çıplak, alt yüzü tüylü veya nadiren hemen hemen tüysüz ve mat mavimsi-yeşil renktedir. Çiçek sapı 1,5-2 cm’ ye kadar olup en yakın boğumdan daha kısadır. Çekirdekli sulu meyve ortalama 10 mm çapında, açık kahverengi veya kırmızımsı-kahverengi renklerindedir. Çekirdek (endokarp) hafifçe pürüzlüdür (ağsıdır). Çiçeklenme zamanı mart-nisan (-mayıs) aylarıdır (Browicz ve Zielinski, 1982).



listMaplistPiclist

Gözlemler


Celtis caucasicaNarlı / Çukurca / Hakkâri
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Celtis caucasica eşisimleri/sinonimleri: Celtis australis subsp. caucasica
Türkiye´de doğal yayılan diğer Celtis türleri: C.australis, C.caucasica, C.glabrata, C.tournefortii




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Browicz, K., Zielinski J. 1982. Celtis L. In: P.H.Davis (ed.): Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vol.7:649-652. Edinburgh University Press.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)