floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cephalanthera rubra
 
Çamlıyayla / Mersin - Mayıs 2018 © Serdar Ölez
Cephalanthera rubraCephalanthera rubraCephalanthera rubraCephalanthera rubraCephalanthera rubraCephalanthera rubraphotos
Gözlem bildir
Çamçiçeği
Orchidaceae / Cephalanthera / Cephalanthera rubra
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Çamçiçeği (Cephalanthera rubra) Salepgiller (Orchidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-2000 m yükseklikler arasında; makilikler, meşe çalılıkları, karışık ve kozalaklı ormanlar; kalkerli ya da şistli topraklarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Cephalanthera rubra (L.) Rich. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Rich. kısaltması bilim insanı Louis Claude Marie Richard (1754-1821) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10-60 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde yapraklı, üst tarafta havlıdır. Yapraklar 3-8, dışa doğru yayık, mızraksı, 12 cm`ye kadar uzunluktadır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek durumu başak; başak genellikle seyrek, birkaç tane veya çok çiçekli; brakteler mızraksı, alttakiler yaprak benzeri, sıklıkla çiçeklerden taşkın; çanak yapraklar yayık, dikdörtgensi-mızraksı, 20 mm`ye uzunlukta; taç yapraklar hafifçe daha kısa, parlak gül rengi veya eflatun renkte; dudak (labellum) dip kısmı beyazımsı, tabanda turuncu-sarı yamalı, yan loblar yamuk-dikdörtgensi; dudak (labellum) uç kısmı yumurtamsı-mızraksı, sivri, 15 mm`ye kadar, yaklaşık 10 adet sarımsı-kahverengi uzunlamasına sorguçlu; ovaryum ± ince yumuşak kısa tüylüdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cephalanthera rubraKaraşar / Beypazarı / Ankara
Temmuz 2020 ©Mustafa Gökmen
Cephalanthera rubraOğulbey / Ankara
Temmuz 2020 ©Mustafa Gökmen
Cephalanthera rubraÇamlıyayla / Mersin
Mayıs 2018 ©Serdar Ölez
Cephalanthera rubraSazlıgöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Cephalanthera rubraAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Cephalanthera rubraUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cephalanthera rubraKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Cephalanthera rubraPülümür, Karagöz köyü, 1700-2000 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cephalanthera türleri: C.damasonium, C.epipactoides, C.kotschyana, C.kurdica, C.longifolia, C.rubra




Kaynaklar
  1. Davis, 1984, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:8 Page:459
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)