floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cerinthe minor
 
Sadıklı / Şereflikoçhisar / Ankara - Mayıs 2017 © Ahmet Demirtaş
Cerinthe minorCerinthe minorCerinthe minorCerinthe minorCerinthe minorCerinthe minorphotos
Gözlem bildir
Mum Çiçeği
Boraginaceae / Cerinthe / Cerinthe minor
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Cücegözü (Cerinthe minor) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 150-2400 m yükseklikler arasında; yamaçlar ve tarla kenarlarında yetişir.

Türkçe literatürde genellikle Cücegözü olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde çoban gavurgası {sivas} olarak bilinir. Bilimsel olarak Cerinthe minor L. şeklinde tanımlanır.

minor etimolojisi

Minor {Latince}: daha az, daha küçük, daha küçük, genç, (mecazi olarak) aşağı, daha az önemli. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


25-75 cm boylanabilen, iki yıllık veya çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, basit veya üst kısımları dallanmıştır. Dip yapraklar ispatula veya ters mızraksı şekilli, küt uçlu, yaprak ayası dışbükey kenarlar yaprak sapına doğru iç bükey; gövde kısmındaki yapraklar şeritsi, dikdörtgenimsi, mızraksı, eliptik veya ters yumurtamsı, 8 x 2.8 cm boyutlarda, küt uçlu, sapsız, tabanı dalı kavrayan/saran yapıdadır. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; brakte genellikle yeşilimsi; çanak tabana kadar bölünmüş, loblar mızraksı, keskin uçlu, kenarlar kirpikli; taç sarı, bordo, eflatun veya menekşe rengi geçişli, 10-11 x 3.5-4.5 mm, yarıya kadar bölünmüş, tüp düz, loblar mızraksı ve keskin uçludur. Meyve sert kabuklu, 3·5 x 3 mm boyutlarda, yumurtamsı-küremsi formdadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Cerinthe minorCennet Cehennem Vadisi / Hakkari
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Cerinthe minorİlyakut / Ayaş / Ankara
Haziran 2024 ©Serdar Ölez
Cerinthe minorSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Cerinthe minorBozağakaraderbent / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Cerinthe minorSadıklı / Şereflikoçhisar / Ankara
Mayıs 2017 ©Ahmet Demirtaş
Cerinthe minorNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Cerinthe minorNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Fuat Turan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. minor taksonları: Cerinthe minor subsp. auriculata, Cerinthe minor subsp. minor
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cerinthe türleri: C.glabra, C.major, C.minor, C.retorta




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)