floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Clerodendrum trichotomum
 
ODTÜ Kampüsü / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Clerodendrum trichotomum
Gözlem bildir
Kısmet Ağacı
Lamiaceae / Clerodendrum / Clerodendrum trichotomum
mapmap
Kısmet Ağacı (Clerodendrum trichotomum) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Akdeniz Bölgesi`nin tropik ve subtropik iklimlerinde dış mekan bitkisi olarak yetişmekle beraber diğer bölgelerde iç mekan bitkisi olarak kullanılır.


Bilimsel olarak Clerodendrum trichotomum Thunb. şeklinde tanımlanır.

Clerodendrum etimolojisi

Clerodendrum Yunancada `şans, kader` anlamına gelen kleros kelimesi ile `ağaç` anlamına gelen dendro kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cinsin birçok hastalığa şifa olduğu ve adlandırmanın bu nedende yapıldığı sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Thunb. kısaltması bilim insanı Carl Peter Thunberg (1743-1828) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5 m`ye kadar boylanabilen, 5 m`ye kadar taç çapı yapabilen, dağınık taçlı seyrek dokulu ağaççık veya çalı formlu bitkilerdir. Yapraklar yumurta biçiminde-eliptik, sivri uçludur. 10-20 cm genişliğinde, tam kenarlı veya dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, her iki yüzü de yumuşak tüylüdür. Çiçekler kokulu, beyaz renkte, 3 cm çapındadır. Genişliği 20 cm`ye ulaşan uzun saplı şemsiye gibi kurullar halinde bulunur. Meyveler önceleri mavi sonra siyah renktedir. Bunlar bir tabak gibi yayılmış olan kırmızı renkli, etli çanağın üzerine oturmuştur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Clerodendrum trichotomumODTÜ Kampüsü / Ankara
Mayıs 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Clerodendrum türleri: C.bungei, C.trichotomum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)