floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Delphinium ajacis
 
Keskin / Kırıkkale - Mayıs 2024 © Serdar Ölez
Delphinium ajacisDelphinium ajacisDelphinium ajacisDelphinium ajacisDelphinium ajacisDelphinium ajacisphotos
Gözlem bildir
Morçiçek
Ranunculaceae / Delphinium / Delphinium ajacis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Morçiçek (Delphinium ajacis) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1900 m yükseltiler arasında; buğlaygil ve nadas tarlalarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Delphinium ajacis L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Gövde 20-74 cm, basit veya eser miktarda dallanmış, salgılı-üst taraf ince ve kısa tüylerle kaplı. Yaprak çok parçalı, şeritsi-sert kıllı. Çiçekler oldukça yoğun salkımlarda, yoğun menekşe rengi. Çiçek sapı 1-2 x mahmuz boyu, meyve zamanı altlarda 12 mm´den daha fazla. Brakteol çiçek sapının üst kısmında, en azından çiçek tabanına ulaşır boyda. Mahmuz çanak yapraklardan biraz daha kısa. Taç 3-loblu, üst lob derin iki parçalı; sıklıkla yuvarlağımsı yanal loblardan uzunca. Folikül hemen hemen yumurtamsı-dikdörtgenimsi, dik, havlı, şişkin (göbekli) yukarıda, gaga kıvrımlı, 1 mm, meyveye tepe kısmın altında yanal olarak bağlı.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Delphinium ajacisİlyakut / Ayaş / Ankara
Haziran 2025 ©Serdar Ölez
Delphinium ajacisÇankırı / Yapraklı
Haziran 2025 ©Ayşe Yılmaz
Delphinium ajacisKeskin / Kırıkkale
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Delphinium ajacisKaramık Karacaören / Çay / Afyonkarahisar
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Delphinium ajacisOdunpazarı / Eskişehir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Delphinium ajacisGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Delphinium ajacisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Delphinium ajacisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Delphinium ajacisUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Delphinium ajacisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Sinonim adlandırmalar: Consolida orientalis, Consolida ajacis
Türkiye´de doğal yayılan diğer Delphinium türleri: D.ajacis, D.albiflorum, D.anatolicum, D.balcanicum, D.carduchorum, D.cilicicum, D.cinereum, D.crispulum, D.dasystachyon, D.davisii, D.dolichostachyum, D.fissum, D.flexuosum, D.formosum, D.gueneri, D.ilgazense, D.iris, D.kitianum, D.kurdicum, D.laxiusculum, D.longibracteatum, D.macrostachyum, D.munzianum, D.nydeggeri, D.pallidiflorum, D.peregrinum, D.petrodavisianum, D.schmalhausenii, D.szowitsianum, D.vanense, D.venulosum, D.virgatum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)