floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Coprinopsis picacea
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Mustafa Gökmen
Coprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picaceaCoprinopsis picacea
Gözlem bildir
Saksağan mürekkep mantarı
Psathyrellaceae / Coprinopsis / Coprinopsis picacea
map
Saksağan mürekkep mantarı (Coprinopsis picacea) - (Psathyrellaceae) ailesinden bir türdür. Saksağan mürekkep mantarları sıklıkla Mayıs-Kasım ayları arasında gözleneilirler. Genellikle tek tek veya geniş aralıklı küçük gruplar halinde; daha çok yaprak döken ağaçlardan oluşan ormanlık alanlarda; özellikle Kayın ağaçlarının altında ve daha az sıklıkla meşelerin altında gelişirler.


Bilimsel olarak Coprinopsis picacea (Bull.) Redhead, Vilgalys şeklinde tanımlanır.

Coprinopsis etimolojisi

Coprinopsis jenerik adı, bu cinsin Coprinus cinsine benzerliğine işaret eder; Coprinus ise Latincede `gübre üzerinde yaşayan` anlamına gelir ve bu cinsteki bazı türlerin yaşam ortamına işaret eder.

picacea etimolojisi

Picacea Avrasya saksağanı türünün Latincede karşılığı olan Pica pica isminden türetilmiştir.

Morfoloji


Şapka olgunlukta 3-7 cm çapta ve 7-20 cm boydadır; başlangıçta yumurta şeklindedir, daha sonra çan şeklini alır ve alt kısmı sulanmadan önce kenarları dışa açılır; dış yüzeyi siyaha yakın kahverengidir ve şapka genişledikçe yamalar halinde ayrılan gümüş-beyaz liflerle kaplıdır. Solungaçlar yoğundur; iç tarafı sapa genişçe bağlı veya serbest olabilir; tüm mürekkep mantarlarında olduğu gibi sporlarını bırakmadan önce sulanır; önceleri beyaz-kırmızımsı renktedir, sıvılaşmadan hemen önce siyahlaşır. Sap 7-20 cm boyda ve 0.7-1.5 cm çaptadır; yüzeyi beyazdır ve pamuksu tüylerle kaplıdır; kök tabanı genellikle hafifçe şişkindir. Sporlar elipsoidal, pürüzsüz ve 13-19 x 9-12µm boyutlardadır; merkezinde bir gözenek bulunur. Spor izi siyahtır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Coprinopsis picaceaSarıyazı / Osmaneli / Bilecik
Aralık 2020 ©Ahmet Bilal Topçuoğlu
Coprinopsis picaceaAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Coprinopsis türleri: C.picacea




Kaynaklar
  1. Coprinopsis picacea, magpie Inkcap mushroom. (n.d.). Wildflowers, wild orchids, fungi, wildlife; nature books, reserves. https://www.first-nature.com/fungi/coprinopsis-picacea.php
  2. Koyuncu, M. (2017). Tokat (Reşadi̇ye) Yöresi̇nde Yeti̇şen Makromantarlar Üzeri̇nde Taksonomi̇k Bi̇r Araştırma [Master's thesis]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofukyd5imB2djpH5C9FhzeQF13OipMW_JA4z3lazEFaeGqN
  3. Record #2605. (n.d.). MycoBank Database. https://www.mycobank.org/BioloMICS.aspx?TargetKey=14682616000002126&Rec=2605
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)