floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Corydalis cava
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Çayırkazgagası
Papaveraceae / Corydalis / Corydalis cava
mapmapmapmap
Çayırkazgagası (Corydalis cava) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-1500 m arası yüksekliklerde yetişir.

Bilimsel olarak Corydalis cava (L.) Schweigg. & Körte şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Schweigg. kısaltması bilim insanı August Friedrich Schweigger (1783-1821) için kullanılmıştır. Körte kısaltması bilim insanı Heinrich Friedrich Franz (Ernst) Körte (1782-1845) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Gövde dik ve 10-30 cm uzunluğundadır. Yapraklar biternat, folioller obovattır. Rasemoz, 6-16 çiçeklidir. Brakteler düz, ovat, 10-20 mm, pediseller 3-10 mm uzunluğundadır. Dış petaller geniş kanatlı ve çentiklidir. Mahmuz 10-14 mm, iç petaller soluk renklidir. Meyve oblong-elipsoit, 20 mm kadar ve 5-10 tohumludur.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. cava taksonları: Corydalis cava subsp. cava, Corydalis cava subsp. marschalliana
Türkiye´de doğal yayılan diğer Corydalis türleri: C.alpestris, C.angustifolia, C.caucasica, C.cava, C.conorhiza, C.erdelii, C.haussknechtii, C.henrikii, C.integra, C.lydica, C.nariniana, C.oppositifolia, C.paschei, C.solida, C.tauricola, C.triternata, C.wendelboi




Kaynaklar
  1. Porsnok, M. K. (2020). Türki̇ye´de Yeti̇şen Bazi Corydalis Dc. Türleri̇ Üzeri̇nde Farmakognozi̇k Araştırmalar [Doktora tezi]. Gazi̇ Üni̇versi̇tesi̇ Sağlik Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü Farmakognozi̇ Ana Bi̇li̇m Dalı.
  2. Güner, A., Özhatay, N., Ekim, T., and Başer, K.H.C. (Editors) (2000). Corydalis DC. In P. H(Güner Ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Vol. 11). Edinburg: Edinburg University Press, pp. 22-28.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)