Boz kıskıs (Crepiswilldenowii) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-3400 m yükseklikler arasında; marnlı bozkırlar, kireçtaşı ve volkanik yamaçlar ve döküntülerde gelişirler.
Bilimsel olarak Crepiswilldenowii Czerep. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Czerep. kısaltması bilim insanı Sergei Kirillovich Czerepanov (1921-1995) için kullanılmıştır.
Morfoloji
2-9 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Köksap odunsu, derin kazık köklü; tüm bitki genellikle yoğun kır tüylü ve kaba tüylü; yapraksız çiçek sapları diktir. Yapraklar 2-6.5 x 0.5-1.2 cm, ters mızraksı , eliptik, genellikle derin sığ tüysü bölmeli; bölmeler üçgen biçimli veya dikdörtgenimsi, dalgalı-dişli, uç kısım ve dişler keskin uçlu, sıklıkla dikensi uçlu, bazen sarı-sert kıllıdır. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında; çiçek durumu tepecik; 25-60 çiçekli; involukrum 10-16.5 mm; filariler genellikle koyu orta damarlı ve uzunca beze uçlu tüylü; dilcik 7-13.5 mm, altın sarısı; boyuncuk sarı; çiçek tablası kısaca kirpiklidir. Meyveler sert kabuklu 5.5-7 mm, gagasız, dışta kalanlar soluk, içte kalanlar siyah, inceden inceye çıkıntılı; papus kısmen involukrumdan dışa taşmıştır. 1000-3400 m yükseklikler arasında; marnlı bozkırlar, kireçtaşı ve volkanik yamaçlar ve döküntülerde gelişirler.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)