floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cytisopsis dorycniifolia
 
Enek / Altınözü / Hatay - Mart 2023 © Mustafa Gökmen
Cytisopsis dorycniifoliaCytisopsis dorycniifoliaCytisopsis dorycniifoliaCytisopsis dorycniifoliaCytisopsis dorycniifolia
Gözlem bildir
Keditırnağı
Fabaceae / Cytisopsis / Cytisopsis dorycniifolia
mapmapmap
Keditırnağı (Cytisopsis dorycniifolia) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 50-1700 m yükseklikler arasında; kireçli veya serpantin kayaçlardaki taşlık topraklarda ve sıklıkla makiliklerde doğal gelişim gösterirler.

Cytisopsis dorycniifolia Türkçede Keditırnağı olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Cytisopsis dorycniifolia Jaub. & Spach şeklinde tanımlanır.

Cytisopsis etimolojisi

Cytisopsis cins adı diğer bir cins adı olan Cytisus´a benzerliğine atıfta bulunarak ve sonuna `-e benzer, gibi´ anlamına gelen Yunanca ὄψις (-opsis) soneki getirilerek türetilmiştir.  Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jaub. kısaltması bilim insanı Hippolyte François Jaubert (1798-1874) için kullanılmıştır; Jaubert Fransız politikacı ve botanikçidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


30 cm boylanabilen, sıklıkla yere yayılı çalı formunda gelişen bir türdür. Yapraklar elsi birleşik formdadır, 5-7 yaprakçıklıdır; yaprakçıklar 7-12 mm boyunda, şeritsi-ispatula formludur ve yüzeyi ipeksi tüylerle kaplıdır. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçekler tekil veya en çok üç çiçekli şemsiye kurullardadır; çanak 13-18 mm uzunlukta, yüzeyi havlı ve sıklıkla kırmızımsı renktedir; taç 14-30 mm ve altın sarı renktedir; bayrakçık 21-30 mm uzunluktadır; kabza 12-18 mm boyda ve ipeksi tüylüdür. Meyve baklamsı formda ve 15-20 x ~ 4 mm boyutlardadır, kırmızımsı renktedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cytisopsis dorycniifoliaBuharkent / Aydın
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Cytisopsis dorycniifoliaEnek / Altınözü / Hatay
Mart 2023 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cytisopsis türleri: C.dorycniifolia, C.pseudocytisus




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)