floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Epilobium hirsutum
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2018 © Serdar Ölez
Epilobium hirsutumEpilobium hirsutumEpilobium hirsutumEpilobium hirsutumEpilobium hirsutumEpilobium hirsutumphotos
Gözlem bildir
Hasanhüseyin çiçeği
Onagraceae / Epilobium / Epilobium hirsutum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Hasanhüseyin çiçeği (Epilobium hirsutum) Yakıotugiller (Onagraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2300 m yükseklikler arasında; bataklık, akıntıların getirdiği toprak yığınları ve benzeri yerlerde gelişim gösterebilirler.

Türkçe literatürde genellikle Hasanhüseyin çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yakıotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Epilobium hirsutum L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-210 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik, çok dallanmış yoğun ülgerli tüylü; köksap kalındır. Yapraklar mızraksı-dikdörtgenimsi, 2-12 x 0.8-2.5 cm boyutlarda; yüzey yoğun ülgerli tüylü; kenarlar testere dişli; sapsızdır ve tabanı dalı kavrar/sarar yapıdadır. Çiçeklenme Temmuz-Eylül ayları arasında; çiçek kurulu salgılı tüylü ve salgısız tüy; çiçekler pembemsi eflatun; taç yapraklar 8-20 mm; tepecik 4 derin parçalıdır. Meyve kapsül, 4-10 cm uzunlukta; tohumlar taban kısmı dar yumurta biçiminde, 1-1.5 mm, yüzeyi kabarcıklıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Epilobium hirsutumGazipaşa / Dikili / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Epilobium hirsutumNarlı / Çukurca / Hakkâri
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Epilobium hirsutumYeşilkent / Göksun / Kayseri
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Epilobium hirsutumMurat Köprüsü / Muş
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Epilobium hirsutumYenice / Karabük
Mayıs 2018 ©Serdar Ölez
Epilobium hirsutumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Epilobium hirsutumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Epilobium hirsutumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Epilobium hirsutumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Epilobium hirsutumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Epilobium türleri: E.algidum, E.alpestre, E.anagallidifolium, E.anatolicum, E.angustifolium, E.colchicum, E.confusum, E.dodonaei, E.frigidum, E.gemmascens, E.hirsutum, E.lanceolatum, E.minutiflorum, E.montanum, E.obscurum, E.palustre, E.parviflorum, E.ponticum, E.roseum, E.stevenii, E.tetragonum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)