floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fritillaria caucasica
 
Sarıgül / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Fritillaria caucasicaFritillaria caucasicaFritillaria caucasica
Gözlem bildir
Kaflâlesi
Liliaceae / Fritillaria / Fritillaria caucasica
mapmapmapmapmap
Kaflâlesi (Fritillaria caucasica) Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1300-3000 m yükseklikler arasında; dağ bozkırlarında; genellikle kar açıklıklarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Fritillaria caucasica Adam şeklinde tanımlanır.

Fritillaria etimolojisi

Fritillaria Latincede `zar kupası` anlamına gelen fritillus kelimesinden türetilmiştir; tartışmalı bir söylem olmasına karşın çiçekler üzerindeki damalı desenlere de işaret ettiği ifade edilmektedir.

caucasica etimolojisi

Caucasica {Latince}: Kafkasyaya ait, Kafkaslardan gelen.

Morfoloji


Çiçek soğanı 2 cm´ye kadar çapta ve sıklıkla soğancıklıdır. Gövde 5-15 cm ve pürüzsüzdür. Yapraklar 4-5 adet, dumanlı ve almaşıktır, en alttaki 2.5-10 x 0.6-2 cm, genişçe mızraksı veya mızraksıdır. Tek çiçeklidir; periant hemen hemen çan şeklinde, içi ve dışı koyu eflatunumsu-kahverengidir, dış kısmı dumanlıdır; dışta kalan dilimler 1.2-2.5 x 0.4-0.8 cm, yumurtamsı-mızraksı ve genellikle keskin uçludur; içte kalanlar 0.5-1.8 cm genişlikte ve küt uçludur. Nektar kesesi 2-5 x 1 mm, mızraksı ve yeşildir, periant tabanından 1 mm yukarıdadır. Sapçıklar 6-9 mm, gürbüz ve yoğun kabarcıklıdır. Boyuncuk 8 mm ve 3 parçalıdır; parçalar 1-2 mm ve kabarcıklıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fritillaria caucasicaSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Fritillaria türleri: F.acmopetala, F.alburyana, F.alfredae, F.amana, F.assyriaca, F.asumaniae, F.aurea, F.baskilensis, F.bithynica, F.byfieldii, F.carica, F.caucasica, F.crassifolia, F.elwesii, F.enginiana, F.fleischeriana, F.forbesii, F.frankiorum, F.hakkarensis, F.imperialis, F.kittaniae, F.kurdica, F.latakiensis, F.latifolia, F.michailovskyi, F.milasense, F.minima, F.minuta, F.mughlae, F.ozdemir-elmasii, F.persica, F.pinardii, F.pontica, F.serpenticola, F.sibthorpiana, F.straussii, F.stribrnyi, F.uva-vulpis, F.viridiflora, F.wendelboi, F.whittallii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)