floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumana aciphylla
 
Sandıkkaya / Darende / Malatya - Mayıs 2024 © Mustafa Gökmen
Fumana aciphyllaFumana aciphyllaFumana aciphyllaFumana aciphyllaFumana aciphyllaFumana aciphyllaphotos
Gözlem bildir
Kırgüneşotu
Cistaceae / Fumana / Fumana aciphylla
mapmapmapmapmapmapmap
Kırgüneşotu (Fumana aciphylla) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Konya, Yukarı Fırat, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Kuru kalkerli tepeler ve bozkırlarda; 800-2100 m yükseklikler arasında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Fumana aciphylla Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Odunsu gövdeye sahip, 30 cm kadar uzayabilen, çok yıllık çiçek sapları tüysüz, dik ve esnek yapıdadır. Yaprakları stipul bulundurmayan alternat konumlu, doğrusal sivri yapıdadır. Yaprakların kenarları tüylü tipte ve yukarıdaki yapraklarda daha az belirgin. Üst kısımda kalan yapraklar daha küçük brakt yapraklara kadar yaklaştıkça küçülür. Çiçeklenme, kök üzerinden uzanan bir dal üzerinde 3-5 çiçek şeklinde oluşur. Her kapsülde 3 tohum bulunur. Tohumlar küt ve döllenmeden sonra çiçek dökülene kadar olgunlaşmaya devam eden, fazla gelişmiş tohumlardır. Tohumların yüzeylerinde yoğun olarak çukursu yapılar görülür. Sepaller zarımsıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fumana aciphyllaMemlik / Yenimahalle / Ankara
Haziran 2024 ©Serdar Ölez
Fumana aciphyllaSandıkkaya / Darende / Malatya
Mayıs 2024 ©Mustafa Gökmen
Fumana aciphyllaÇankırı
Mayıs 2024 ©Serdar Ölez
Fumana aciphyllaGüdül / Ankara
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Fumana aciphyllaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Fumana türleri: F.aciphylla, F.arabica, F.grandiflora, F.laevis, F.oligosperma, F.paphlagonica, F.procumbens, F.scoparia, F.thymifolia, F.trisperma




Kaynaklar
  1. Ardıç, M., & Şahin, M. (2021). Eskişehir’de Doğal Yayılış Gösteren Bazı Fumana Taksonları Üzerinde Biyosistematik Çalışmalar. Biological Diversity and Conservation, 14(3), 442-455. https://doi.org/10.46309/biodicon.2021.984329
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)