floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Geum urbanum
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Haziran 2019 © Serdar Ölez
Geum urbanumGeum urbanumGeum urbanumGeum urbanumGeum urbanumGeum urbanumphotos
Gözlem bildir
Meryemotu
Rosaceae / Geum / Geum urbanum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Meryemotu (Geum urbanum) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Hakkari, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1700 m yükseklikler arasında; gölgeli toprak yığınları, ormanlık alanlar, akarsu ve göl kenarlarında gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Geum urbanum L. şeklinde tanımlanır.

Geum etimolojisi

Geum cins adı Yunancada `hoş bir koku vermek` anlamına gelen geno kelimesinden türetilmiştir; Geum bitkilerinin kökleri ezildiğinde karanfil gibi kokar.

urbanum etimolojisi

Urbanum Latincede `şehir veya şehir hayatı ile ilgili` anlamına gelen urbanus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-50 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Dip yapraklar lirat, 15-35 cm; terminal parçacık 3-11 cm, küt tabanlı, tırtırlı-testere dişli, genellikle loblu; yanal parçacıklar daha küçüktür. Sap yaprakları sıklıkla 3 parçalıdır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçek kurulu talkım, 2-4 çiçekli; çiçekler dik; dışçanak dilimleri mızraksı, 2-3 mm; çanak yapraklar 4.5-6 mm; taç yapraklar sarı, ters yumurtamsı, 4-7 mm uzunlukta ve kabzasızdır. Meyve sert kabuklu, 3-6 mm, çiçek başına 100´den daha az sayıda; uzantı (rostrum) 5-10 mm, tüysüz; karpofor yoktur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Geum urbanumHacımemi / Ayaş / Ankara
Haziran 2024 ©Serdar Ölez
Geum urbanumKaraşar / Beypazarı / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Geum urbanumSazlıgöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Geum urbanumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Geum urbanumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Geum urbanumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Geum urbanumArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Geum urbanumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Geum urbanumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Geum urbanumPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Geum türleri: G.aleppicum, G.coccineum, G.heterocarpum, G.latilobum, G.rivale, G.urbanum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)