floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Halimione verrucifera
 
Semerkent / İncesu / Kayseri - Nisan 2024 © Serdar Ölez
Halimione verrucifera Halimione verrucifera Halimione verrucifera Halimione verrucifera Halimione verrucifera Halimione verrucifera photos
Gözlem bildir
Betne
Amaranthaceae / Halimione / Halimione verrucifera
mapmapmapmap
Betne (Halimione verrucifera) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Orta Kızılırmak, Konya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.  Deniz seviyesi ile 1000 m yükseklikler arasında; kumluk tuzlu bozkırlar ve çöllerde gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Halimione verrucifera (M.Bieb.) Aellen şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. Aellen kısaltması bilim insanı Paul Aellen (1896-1973) için kullanılmıştır.

Morfoloji


50 cm kadar boylanabilen çalı formlı bitki. Yapraklar çoğunlukla 6 x 2.5 mm, daire şeklinde-yumurtamsı veya zayıfça üçgensi; daha küçükleri mızraksı, yukarıda yuvarlağımsı, kısaca kıl uçlu, tam kenarlı veya the largesten genişleri her iki yanda birer yanal dişli. Çiçek durumu terminal birleşik salkım. Brakteol 1.5 x 1.5 mm, az-çok daire şeklinde veya çanak şekilli ve 3 loblu, yoğun küresel ve silindirik siğillerle kaplı.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Halimione verrucifera Semerkent / İncesu / Kayseri
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Halimione verrucifera Ovaçiftlik / Yeşilhisar / Kayseri 
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Halimione verrucifera Gürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Halimione türleri: H.portulacoides, H.verrucifera




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)