floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Heracleum persicum
 
Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Serdar Ölez
Heracleum persicumHeracleum persicumHeracleum persicumHeracleum persicumHeracleum persicumHeracleum persicumphotos
Gözlem bildir
Suh
Apiaceae / Heracleum / Heracleum persicum
mapmapmapmapmap
Suh (Heracleum persicum) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1850-2140 m yükseltiler arasında; dere boyları, vadi içleri ve su yataklarnda gözlemlenebilirler.

Bilimsel olarak Heracleum persicum Desf. şeklinde tanımlanır.

persicum etimolojisi

Persicum Latincede ΄Persler΄ anlamına gelen Persae; Eski Yunancada ΄Persler΄ anlamına gelen Περσική‎ (Persia) kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Desf. kısaltması bilim insanı René Louiche Desfontaines (1750-1833) için kullanılmıştır.

Morfoloji


75-150 cm boylanabilen, gürbüz, aromatik, çok yıllık bir türdür. Gövde çapı 1 cm´den daaha fazladır; altta, yarıklı ve az çok seyrek tüylüdür. Alt yapraklar geniş, tüysü, ve 40 cm´den uzundur; yaprakçıklar genellikle 5 tane, üst kısmı tüysüz, alt kısmı kısa havlıdır ve tüysü yumurtamsı-mızraksı loblara bölünmüştür; loblar belirgin şekilde testere dişlidir. Üst sap yaprakları yumurtamsı-dikdörtgenimsi dormda, az çok şişik, ve girintili kınlıdır. Işınlar 20-50 tane, eşit boyda değil ve 3-16 cm uzunluktadır. Brakteol şeritsi-mızraksıdır. Çiçekler beyaz, dışta kalanlar parlaktır. Ovaryum kısa kaba tüylüdür. Meyveler kamamsı-ters yumurtamsı, 13-15 x 6-7 mm, yoğun havlı veya ülgerlimsidir; dorsal vittae uca doğru kalınlaşır, mericarpın 2/3´ü kadar uzunluktadır; commissural vittae 2 tanedir, mericarpın 1/3´ü kadar uzunluktadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Heracleum persicumPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Heracleum persicumTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Heracleum türleri: H.antasiaticum, H.apiifolium, H.argaeum, H.chorodanum, H.crenatifolium, H.humile, H.munzurense, H.paphlagonicum, H.pastinaca, H.pastinacifolium, H.persicum, H.peshmenianum, H.platytaenium, H.rawianum, H.sosnowskyi, H.sphondylium, H.trachyloma, H.transcaucasicum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)