floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hippocrepis emerus
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2018 © Serdar Ölez
Hippocrepis emerusHippocrepis emerusHippocrepis emerusHippocrepis emerusHippocrepis emerusHippocrepis emerusphotos
Gözlem bildir
Gevrecik
Fabaceae / Hippocrepis / Hippocrepis emerus
mapmapmapmapmapmap
Gevrecik (Hippocrepis emerus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı Karadeniz, İç Batı Anadolu, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 1300 m yükseltilere kadar yerlerde; çalılıklar arasında, verimli topraklarda gelişim gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Gevrecik olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde coronilla emerus veya atnalı olarak bilinir. Bilimsel olarak Hippocrepis emerus (L.) Lassen şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Lassen kısaltması bilim insanı Per Lassen (1942-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30 cm - 2.5 m arasında boylanabilen boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı formlu bir türdür. Yapraklar tek tüysü; yaprakçıklar yeşil, 2-4 çift, eliptik-ters yumurtamsı formda; yaprak sapı yaprak boyunun 2-3 katı boydadır. Çiçeklenme dönemi Mart-Mayıs ayları arası; çiçek durumu 4-8 çiçekli şemsiye kurulu; brakteler 0.5 mm, halka şeklinde; taç yapraklar 16-22 mm, sarı renkte, bayrakçık yarı-dairesel, uzun tırnaklı, kanatçıklar kanca şeklinde veya ters yumurtamsı-dikdörtgenimsi, kayıkçıklar gagalı gibi ya da sivri; taç yaprakların daralan taban kısmı çanak yaprakların boyunun iki katından daha fazladır. Meyve baklamsı, boğumlu, 5-11 x 0.2 cm boyutlarda, 3-12 eklemli ve daireseldir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Hippocrepis emerusMenderes / İzmir
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Hippocrepis emerusDöşemealtı / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Hippocrepis emerusYenice / Karabük
Mayıs 2018 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer H. emerus taksonları: Hippocrepis emerus subsp. emeroides, Hippocrepis emerus subsp. emerus
Türkiye´de doğal yayılan diğer Hippocrepis türleri: H.biflora, H.ciliata, H.emerus, H.multisiliquosa, H.scorpioides, H.unisiliquosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)