floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hypericum perforatum
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Hypericum perforatumHypericum perforatumHypericum perforatumHypericum perforatumHypericum perforatum
Gözlem bildir
Kantaron Otu
Hypericaceae / Hypericum / Hypericum perforatum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kantaron (Hypericum perforatum) Kantarongiller (Hypericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2500 m yükseklikler arasında; kuru habitatlar, orta-nemcil bölgeler ve su kıyılarında doğal gelişim gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Kantaron olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sarı kantaron, binbirdelikotu, kılıçotu veya kanotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Hypericum perforatum L. şeklinde tanımlanır.

Hypericum etimolojisi

Hypericum Yunancada `üzeri, üzerinde` anlamına gelen ὑπέρ (hupér) kelimesi ile `çalılık, funda` anlamına gelen ἐρείκη (ereíkē) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir.

perforatum etimolojisi

Perforatum tür ismi, iğnelerle delinmiş gibi görünen çiçekleri ve yaprakları ifade eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


10-110 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, bazen köksaplı, 2 şeritlidir. Yapraklar 5-35 mm, yumurtamsı, mızraksı-eliptik, dikdörtgenimsi veya şeritsi, nadiren ters mızraksı; sapsız veya neredeyse sapsız, düz, ve her zaman geniş şeffaf noktalıdır. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; çanak yapraklar mızraksı, dikdörtgenimsi veya eliptik, keskin, sivri veya kısaca kılçıklı uçlu, tam kenarlı, bazen birkaç sığ siyah noktalı; taç yapraklar 8-15 mm, sınırları siyah noktalı ve bazen sığ siyah çizgilidir. Meyve kapsül, 5-9 mm, yumurta biçimli veya piramidal, sırt kısım yağ kanallı ve yanal keseciklidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Hypericum perforatumDağyolu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Golshan Zare
Hypericum perforatumYenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Hypericum perforatumMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Hypericum perforatumKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Hypericum perforatumGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Hypericum perforatumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Hypericum perforatumArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Hypericum perforatumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer H. perforatum taksonları: Hypericum perforatum subsp. perforatum, Hypericum perforatum subsp. veronense
Türkiye´de doğal yayılan diğer Hypericum türleri: H.adenotrichum, H.albiflorum, H.amblysepalum, H.androsaemum, H.apiculatum, H.armenum, H.atomarium, H.aucheri, H.auriculatum, H.aviculariifolium, H.bilgehan-bilgilii, H.bithynicum, H.bourgaei, H.bupleuroides, H.calycinum, H.capitatum, H.cardiophyllum, H.cerastioides, H.confertum, H.crenulatum, H.cuisinii, H.cymbiferum, H.davisii, H.elegans, H.elongatum, H.empetrifolium, H.fissurale, H.formosissimum, H.havvae, H.hedgei, H.helianthemoides, H.heterophyllum, H.hircinum, H.hirsutum, H.huber-morathii, H.ichelense, H.imbricatum, H.karjaginii, H.kotschyanum, H.lanuginosum, H.laxiflorum, H.leprosum, H.linarioides, H.lycium, H.lydium, H.lysimachioides, H.malatyanum, H.marginatum, H.microcalycinum, H.minutum, H.monadenum, H.montanum, H.montbretii, H.neurocalycinum, H.nummularioides, H.olivieri, H.olympicum, H.orientale, H.origanifolium, H.pallens, H.pamphylicum, H.papillare, H.perfoliatum, H.perforatum, H.peshmenii, H.polyphyllum, H.pruinatum, H.pseudolaeve, H.pseudorepens, H.pumilio, H.retusum, H.rumeliacum, H.rupestre, H.russeggeri, H.salsolifolium, H.salsugineum, H.saxifragum, H.scabroides, H.scabrum, H.sechmenii, H.sorgerae, H.spectabile, H.ternatum, H.tetrapterum, H.thasium, H.thymbrifolium, H.thymifolium, H.thymopsis, H.trachyphyllum, H.triquetrifolium, H.uniflorum, H.uniglandulosum, H.vacciniifolium, H.vaccinioides, H.venustum, H.vesiculosum, H.xylosteifolium




Kaynaklar
  1. Davis, 1975, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:2 Page:400
  2. Kantaron Otunun Faydaları, Kantaron.gen.tr internet sitesi, Erişim tarihi Nisan 24, 2020 [PDF]
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)