Arslankuyruğu (Leonuruscardiaca) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak Leonuruscardiaca L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
60-150 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde 4 köşeli, belirgin kabarık çizgili ve hafifçe ince yumuşak kısa tüylüdür. Kök sistemi sığ lifli kökler ve rizomlardan oluşur. Yapraklar karşılıklı dizili, saplı, ince yumuşak kısa tüylü, değişken formludur; alttakiler sıklıkla 5 loblu, loblar kaba dişli, 10 x 7.5 cm`e kadar boyutlarda; orta yapraklar 3 loblu, loblar birkaç kaba dişli, 7.5 x 4 cm`e kadar boyutlarda; üst yapraklar sıklıkla dikdörtgenimsi-yumurtamsı, bir çift kaba dişli, 5 cm x 2 cm`e kadar boyutlardadır. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçekler halka dizilişli, sapsız, yaprak ile dal arası; çanak borumsu, yeşil, 5 mızraksı dişli, ince yumuşak kısa tüylü, dişler sivri uçlu ve kalıcı; taç yaklaşık 8 mm,beyaz veya açık pembe, üstte oldukça tüylü, tüyler 1 mm`den uzun; üst dudak tek parça; alt dudak 3 loblu, orta lob daha geniş, boğaza yakın yerleri sıklıkla eflatun lekelidir. Her bir çiçek meyve oluşturur; meyveler sert kabuklu, 3 köşeli, kırmızımsı kahverengi veya kahverengidir. Tohum ve rizomlarının yayılmasıyla çoğalır; sıklıkla koloniler halinde gelişir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)