floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lotus corniculatus var. tenuifolius
 
Konuksayar / Başkale / Van - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Lotus corniculatus var. tenuifoliusLotus corniculatus var. tenuifolius
Gözlem bildir
Fabaceae / Lotus / Lotus corniculatus var. tenuifolius
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
(Lotus corniculatus var. tenuifolius) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2750 m yükseltiler arasında; nemli, ağır topraklar, nehir kenarı toprak yığınları ve bataklıklarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Lotus corniculatus var. tenuifolius L. şeklinde tanımlanır.

Lotus etimolojisi

Lotus Yunan ve Roma mitolojisindeki hikayelerde adı geçen bir bitkiyi tanımlamak üzere kullanılan λωτός (lōtós) kelimesinden türetilmiştir; 1540`lardan bu yana λωτός, akraba veya benzer olmayan çeşitli bitkileri tanımlamak için kullanılmıştır. Homeros`un Odyssey`inde λωτός hoş bir uyuşukluğa neden olan bir meyve olarak tasvir edilir. Başka kaynaklarda λωτός kelimesi Trabzon hurması (Diospyros lotus) ve yine yenilebilir bir bitki olan Jujube (Ziziphus lotus) için de kullanıldığı görülmüştür. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


L. corniculatus var. tenuifolius: üst yaprakçıklar hemen hemen dikdörtgenimsi veya ters mızraksı, sıklıkla sivri uçlu; çiçek durumu şemsiye 1-3 (-5) -çiçekli; çiçekler 7-10 mm; gövdeler narin.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Lotus corniculatus var. tenuifoliusKonuksayar / Başkale / Van
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Lotus corniculatus var. tenuifoliusEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Lotus corniculatus var. tenuifoliusDilek Milli Parkı / Kuşadası  / Aydın
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Lotus corniculatus var. tenuifoliusGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Lotus corniculatus var. tenuifoliusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Lotus corniculatus var. tenuifoliusUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Lotus corniculatus var. tenuifoliusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer L. corniculatus taksonları: Lotus corniculatus var. alpinus, Lotus corniculatus var. corniculatus, Lotus corniculatus var. tenuifolius
Türkiye´de doğal yayılan diğer Lotus türleri: L.aegaeus, L.angustissimus, L.armeniacus, L.collinus, L.conimbricensis, L.corniculatus, L.creticus, L.cytisoides, L.edulis, L.gebelia, L.halophilus, L.hirsutus, L.macrotrichus, L.malatayicus, L.ornithopodioides, L.palustris, L.pedunculatus, L.peregrinus, L.stepposus, L.strictus, L.suaveolens




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)