floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Medicago arborea
 
Bostanlı / İzmir - Mart 2015 © Serdar Ölez
Medicago arborea
Gözlem bildir
Meşe yoncası
Fabaceae / Medicago / Medicago arborea
mapmapmapmap
Meşeyoncası (Medicago arborea) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Meşeyoncası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ağaç funda, çalımsı yonca veya çalı yoncası olarak bilinir. Bilimsel olarak Medicago arborea L. şeklinde tanımlanır.

Medicago etimolojisi

Medicago Latincede `ekilmiş, yetiştirilmiş` anlamına gelen medica kelimesinden türetilmiştir.

arborea etimolojisi

Arborea Latincede `ağaçsı` anlamına gelen arbor kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1-4 m boylanabilen, her dem yeşil, süs bitkisi olarak da kullanılan, çalı formunda odunsu bir türdür. Gövdeler dik, düz ve yuvarlak, sarı ipeksi tüylü; kabuk dikine çatlaklıdır. Yapraklar 3 yaprakçıklı birleşik; stipül üçgen biçimli, 5-8 mm, keskin uçlu, tam kenarlı; sap 2-4 cm; yaprakçıklar ters yumurtamsı, 10-18 × 8-14 mm boyutlarda, eksende tüysüz, eksenden uzaklaştıkça ipeksi tüylü, yanal damarlar 5-7 çift, tam kenarlı, taban genişçe kamamsı, küt uçlu veya yayık girintilidir. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında; çiçek kurulu salkım şeklinde, 6-10 çiçekli, 2-2.5 cm; kurul sapı 3-5 cm, yaprak ile dal arasında, yoğun ipeksi tüylü; brakte 2 mm; çiçek sapı 5 mm; çanak dişler tüpten daha kısa; taç portakal rengi, 12-15 mm; tohum taslağı 12-15 adettir. Meyve baklamsı, 0.5-1.5 tur kendi etrafına spiral sarılı, 12-15 mm çapta, yüzey çok sayıda radyal damarlı, dışta kalan yarısı anastomoz; tohum böbrek şeklinde ve yaklaşık 4 mm boyuttadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Medicago arboreaBostanlı / İzmir
Mart 2015 ©Serdar Ölez

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Medicago türleri: M.arabica, M.arborea, M.arenicola, M.astroites, M.biflora, M.blancheana, M.brachycarpa, M.carica, M.constricta, M.coronata, M.crassipes, M.disciformis, M.falcata, M.fischeriana, M.glutinosa, M.granadensis, M.halophila, M.heldreichii, M.heyniana, M.huberi, M.intertexta, M.littoralis, M.lupulina, M.marina, M.medicaginoides, M.minima, M.monantha, M.monspeliaca, M.murex, M.muricata, M.noeana, M.orbicularis, M.orthoceras, M.pamphylica, M.papillosa, M.phrygia, M.polymorpha, M.praecox, M.radiata, M.rhytidiocarpa, M.rigida, M.rigidula, M.rostrata, M.rotata, M.rugosa, M.sativa, M.scutellata, M.shepardii, M.truncatula, M.turbinata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)