Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Kokulu Yonca
Fabaceae /
Melilotus /
Melilotus officinalis Kokulu Yonca (
Melilotus officinalis) Baklagiller (
Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesinden 1750 m yüksekliklere kadar genellikle tahrip edilmiş topraklarda görülürler.
Türkçe literatürde genellikle Kokulu Yonca olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde taş yoncası veya eşek yoncası olarak bilinir. Bilimsel olarak
Melilotus officinalis (L.) Desr. şeklinde tanımlanır.
officinalis etimolojisi
Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Desr. kısaltması bilim insanı Louis Auguste Joseph Desrousseaux (1753-1838) için kullanılmıştır.