Muşmula (Mespilusgermanica) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1650 m’ye kadar yüksekliklerde; yapraklı ağaç ormanlarda, orman içi açıklıklarda, kayalıklarda ve maki içinde gelişim gösterir.
Türkçe literatürde genellikle Muşmula olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde döngel, beşbıyık, ezgil, malta eriği veya yeni dünya olarak bilinir. Bilimsel olarak Mespilusgermanica L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
2-3 m boylanabilen dikenli bir çalı formunda bir türdür. Kültüre alınan bireyler 6 m boyuna ulaşırlar ve dikensizdirler. Genç sürgünler ince uzun yumuşak tüylü ve dikenlidir. Yapraklar 5-12 x 2-6 cm boyutlarda, mızraksı veya ters yumurtamsı; kenarlar tam veya ince dişli; alt yüz daha açık renkli ve orta damar boyunca kısa yatık yumuşak tüylüdür. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçekler sürgünlere terminal, beyaz renkte, 3-4 cm çapında; çiçek sapı 5 mm; çanak yoğun tüylü; çanak yapraklar taç yapraklardan daha uzundur. Meyve sulu, basık küremsi, 1,5-3 cm çapında, olgunlaşmadan önce yeşilimsi, sonra ise açık kahverengindedir.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Mespilus türleri:M.germanica
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)