floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Minuartia juniperina
 
Ahlat / Bitlis - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Minuartia juniperinaMinuartia juniperinaMinuartia juniperinaMinuartia juniperina
Gözlem bildir
Hanım şiltesi
Caryophyllaceae / Minuartia / Minuartia juniperina
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Hanım şiltesi (Minuartia juniperina) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 900-2700 m yükseklikler arasında; taşlık alanlarda yayılış gösterir.


Bilimsel olarak Minuartia juniperina (L.) Maire & Petitm. şeklinde tanımlanır.

Minuartia etimolojisi

Minuartia cins adı Juan Minuart (1693–1768)`e ithafen adlandırılmıştır. Minuart İspanyol bir botanikçi ve eczacıdır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Maire etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Maire kısaltması, türün René Maire (1878–1949) tarafından yayınlandığını belirtir; Maire Fransız bir botanikçi ve mikologdur. Maire kısaltması bilim insanı René Maire (1878-1949) için kullanılmıştır; Maire Fransız bir botanikçi ve mikologdur. Petitm. kısaltması bilim insanı Marcel Georges Charles Petitmengin (1881-1908) için kullanılmıştır; Petitmengin (1881-1908) Fransız bir botanikçi ve eczacıdır.

Morfoloji


5-25 cm yüksekliğinde kümeler halinde gelişen ve yastık oluşturan, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler odunsu tabandan çok sayıda yükselir; alt kısmında belirgin şişkin boğumlar bulunur. Yapraklar 8-30 mm uzunluktadır, sert ve batıcıdır, çiçeksiz dalların üst kısmındaki yapraklar hariç gövdeye 30-150° açılıdır; yapraklar 1-3 damarlıdır. Çiçeklenme haziran-temmuz ayları arasında gerçekleşir. Çiçek kurulu genellikle sık, 3-12 çiçekli talkım veya talkım kümesi şeklindedir; çiçek sapı 8-15 mm, çok nadiren 45 mm uzunluktadır ve genellikle ± gövdeye diktir. Çanak yapraklar 4-5 mm uzunlukta ve yumurtamsı-mızraksı formdadır. Taç yapraklar ters yumurtamsı veya ters mızraksı formdadır ve çanak yapraklardan daha uzuncadır. Kapsül meyve silindirik formdadır, çanaktan dışarı taşar. Tohumlar böbreksi görünümde ve 0.6-1.1 x 0.5-1 mm boyutlardadır, yüzeyi açık veya koyu kahverengi ve granüllüdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Minuartia juniperinaAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Minuartia juniperinaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Minuartia juniperinaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Minuartia juniperinaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Minuartia juniperinaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Minuartia türleri: M.aizoides, M.aksoyi, M.anatolica, M.asiyeae, M.buschiana, M.circassica, M.corymbulosa, M.decipiens, M.dianthifolia, M.elmalia, M.erythrosepala, M.formosa, M.garckeana, M.glandulosa, M.globulosa, M.glomerata, M.gracilis, M.hamata, M.hamzaoglui, M.hirsuta, M.hybrida, M.imbricata, M.intermedia, M.isaurica, M.juniperina, M.juressi, M.leucocephala, M.leucocephaloides, M.lineata, M.mediterranea, M.mesogitana, M.meyeri, M.micrantha, M.montana, M.multinervis, M.nifensis, M.pestalozzae, M.picta, M.recurva, M.rimarum, M.saxifraga, M.sclerantha, M.subtilis, M.tchihatchewii, M.turcica, M.umbellulifera, M.urumiensis, M.valedictionis, M.verna, M.woronowii, M.×




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2021)
  2. Kamari, Georgia & Stevakovic, V.. (1996). Minuartia juniperina (Caryophyllaceae) in the Balkan Peninsula. 36. 93-105.
  3. Tilkioğlu, G. (2017). Türkiye Minuartia L. (Caryophyllaceae) Cinsi Acutiflorae (Fenzl) Hayek Seksiyonuna Ait Taksonların Tohum Mikromorfolojilerinin Ġncelenmesi [Yüksek Lisans Tezi]. http://dspace.bozok.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11460/511/455468.pdf
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)