ODTÜ Kampüsü / Ankara - Mayıs 2014 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Ak Dut Ağacı
Moraceae /
Morus /
Morus alba Akdut (
Morus alba) Dutgiller (
Moraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Ana vatanı Çin’dir. Fakat zamanla Asya’nın diğer taraflarına, Avrupa ve Amerika’ya götürülmüş, buralarda doğallaşmıştır. Tüketilen tatlı meyveleri yanısıra, yaprakları ipek böcekleri için yem olarak kullanılır. Meyveleri kurutulduğu gibi pekmezi ve pestili de yapılmaktadır. Ayrıca, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Hafif asidik toprakları, güneşi ve suyu sever. Hafif kurağa dayanabilseler de ürün kalitesi ve verimi düşer. Kuvvetli budamaya dayanabilirler. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı ancak hava kirliliğine karşı dayanıklı değildir.
Türkçe literatürde genellikle Akdut olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde white mulberry olarak bilinir. Bilimsel olarak
Morus alba L. şeklinde tanımlanır.
alba etimolojisi
Alba Latincede
beyaz anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.