floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Mattiastrum erysimifolium
 
Üçdam / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Mattiastrum erysimifoliumMattiastrum erysimifoliumMattiastrum erysimifolium
Gözlem bildir
Kuru çarşakotu
Boraginaceae / Mattiastrum / Mattiastrum erysimifolium
mapmapmap
Kuru çarşakotu (Mattiastrum erysimifolium) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Mattiastrum erysimifolium Brand şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Brand kısaltması bilim insanı August Brand (1863-1930) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15-20 cm boylanabilen, iki yıllık bir türdür. Gövdeler basit, basık-sert kıllı ve çok sayıdadır, dik veya yarı dik gelişir. Erken dip yapraklar küçük, yumurtamsı, yaprak sapına doğru incelir şekildedir; daha sonra gelişen yapraklar hemen hemen dikdörtgenimsi ve 30-35 x 3-4 mm boyutlardadır, yaprak sapına doğru incelir şekildedir ve sap 35 mm kadar uzun olabilir. Gövde kısmındaki yapraklar hemen hemen dikdörtgenimsi ve sapsızdır. Çiçekler yalancı şemsiye kurullardadır. Olgun çiçek sapı çanak boyunu hafifçe aşar. Çanak loblar şeritsi ve ~ 6 mm´dir. Taç beyazımsıdır, kuruduğunda meyve rengini alır, 6-6.5 mm uzunluktadır; tüp yaprağının üst geniş kısmının 3 katı kadar uzundur; yaprağının üst geniş kısmı tabana kadar lobludur; taç pulu hemen hemen dikdörtgenimsi ve 1.5-2 mm´dir, uç kısım kıvrımsızdır. Boyuncuk 4.5-5 mm ve çanaktan daha kısadır. Sert kabuklu küçük meyve 8-10 mm, tabla seyrek tüysü diken, kanat kenarı kıvrımlı tüysü diken dişlidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Mattiastrum erysimifoliumÜçdam / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Mattiastrum erysimifoliumPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Mattiastrum erysimifolium eşisimleri/sinonimleri: Paracaryum erysimifolium
Türkiye´de doğal yayılan diğer Mattiastrum türleri: M.calycinum, M.corymbiforme, M.cristatum, M.erysimifolium, M.leptophyllum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)