floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Parnassia palustris
 
Altunhüseyin / Pülümür / Tunceli - Eylül 2019 © Mustafa Bektaş
Parnassia palustrisParnassia palustrisParnassia palustrisParnassia palustris
Gözlem bildir
Yürekyaprağı
Celastraceae / Parnassia / Parnassia palustris
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yürekyaprağı (Parnassia palustris) İğağacıgiller (Celastraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1200-3300 m yükseklikler arasında; ıslak çayırlıklar ve su boylarındaki toprak yığınlarında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Parnassia palustris L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


40 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler narin, dik ve tüysüzdür. Dip yapraklar yumurtamsı-yuvarlağımsı formda, dip kısmı kalpsi veya kesik, bazen hafifçe sap boyunca aşağı doğru uzanır şekilde; gövde yaprakları sapsız, gövde başına 1 adet, nadiren ise yapraksızdır. Çiçeklenme Temmuz-Eylül ayları arasında; çiçekler tekil, 3 cm çapa kadar genişlikte; taç yapraklar yumurtamsı-dikdörtgenimsi, beyaz, damarları ise daha koyu renkte; staminotlar (körelmiş, kısır veya verimsiz erkek organlar) ispatula biçimlidir ve uç kısmında 7-13 şeritsi beze bulunur.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Parnassia palustrisAltunhüseyin / Pülümür / Tunceli 
Eylül 2019 ©Mustafa Bektaş
Parnassia palustrisAltunhüseyin / Pülümür / Tunceli 
Eylül 2019 ©Mustafa Gökmen
Parnassia palustrisAltunhüseyin / Pülümür / Tunceli 
Eylül 2019 ©Salih Usta
Parnassia palustrisEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Parnassia palustrisPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Parnassia türleri: P.palustris, P.vanensis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)