floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Paronychia kurdica
 
Mezraa / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Paronychia kurdicaParonychia kurdica
Gözlem bildir
Bozkepekotu
Caryophyllaceae / Paronychia / Paronychia kurdica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Bozkepekotu (Paronychia kurdica) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 320-1400 m yükseklikler arasında; taşlık alanlarda gözlemelenebilir.

Bilimsel olarak Paronychia kurdica Boiss. şeklinde tanımlanır.

kurdica etimolojisi

Kurdica tür adı coğrafi yetişme bölgesine veya türün ilk tespitinin yapıldığı bölgeye işaret eder; türün Türkiye΄nin güneydoğusunda, İran, Irak ve Suriyenin kuzeyine atıfta bulunur.  Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Yastık formlu gelişen otsu bir türdür; taban sıklıkla odunsudur. Yapraklar 4-7 x 1-2 mm boyutlarda, hemen hemen dikdörtgenimsi veya ters mızraksıdır; uç kısmı ± küttür; az çok etlidir; yüzeyler havlıdır. Stipül her boğumda 4 adettir, çoğunlukla yapraklardan daha kısadır. Çiçek kümeleri 10-15 mm çapta, çok miktarda ve yoğundur. Brakteler eğik şekilde yumurtamsı ve sivri uçludur; çiçeklerden hemen hemen 2 kat uzuncadır. Çiçekler 3-3.5 mm ve havlıdır. Çanaklarda 3´ü uzun, 2´si kısadır, hemen hemen dikdörtgenimsi-mızraksıdır, küt veya keskin uçludur, the dışta kalanların uç kısmı geriye doğru kıvrımlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Paronychia kurdicaAzıklı / Siverek / Şanlıurfa
Haziran 2024 ©Sadık Ay
Paronychia kurdicaMezraa / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Paronychia kurdicaPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer P. kurdica taksonları: Paronychia kurdica subsp. haussknechtii, Paronychia kurdica subsp. kurdica, Paronychia kurdica subsp. kurdica var. fragilis, Paronychia kurdica subsp. kurdica var. kurdica, Paronychia kurdica subsp. montis-munzur
Türkiye´de doğal yayılan diğer Paronychia türleri: P.adalia, P.aksoyii, P.amani, P.anatolica, P.angorensis, P.argentea, P.argyroloba, P.beauverdii, P.boissieri, P.carica, P.cataonica, P.cephalotes, P.chionaea, P.chionea, P.condensata, P.davisii, P.davrazensis, P.dudleyi, P.echinulata, P.euphratica, P.galatica, P.kayseriana, P.kemaliya, P.kocii, P.kotschyana, P.kurdica, P.lycica, P.macrosepala, P.mughlaei, P.paphlagonica, P.polygonifolia, P.saxatilis, P.sintenisii, P.turcica




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)