floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Phlomoides tuberosa
 
Akçalı / Başkale / Van - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Phlomoides tuberosaPhlomoides tuberosaPhlomoides tuberosaPhlomoides tuberosaPhlomoides tuberosaPhlomoides tuberosaphotos
Gözlem bildir
Yerçalbası
Lamiaceae / Phlomoides / Phlomoides tuberosa
mapmapmapmapmapmap
Yerçalbası (Phlomoides tuberosa) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Phlomoides tuberosa Moench şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Moench kısaltması bilim insanı Conrad Moench (1744-1805) için kullanılmıştır.

Morfoloji


150 cm kadar boylanabilen bir türdür. Kök küçük yumrular taşır. Yapraklar salgısız veya salgılıdır, her iki yüzü seyrek veya yoğun havlıdır, tüyler üstte basit, altta yıldızsıdır; alt yapraklar 10-30 x 5-15 cm boyutlarda, dikdörtgenimsi-yumurtamsı, tabanı kulaklı-kalpsi veya oksudur, küt dişli veya dişlidir, yaprak sapı 30 cm´e kadar uzun olabilir. Çiçek sapı yaprakları sapsız veya neredeyse-sapsızdır, mızraksı-yumurtamsı veya üçgen biçimlidir. Halka dizilimli çiçek kurulları çok sayıdadır ve 14-40 çiçeklidir, alttakiler birbirinden ayrık, üsttekiler ± sıkışıktır. Brakteol 8-13 mm, bizsi, tüysüz veya yoğun tüylü ve kirpiklidir. Çanak 8-13 mm, tüysüz veya kıllı, dişler 2.5-3.5 mm ve sert kıllıdır. Taç eflatun veya pembe renkli, 15-20 mm boyda, üst dudak düz ve 1 mm kirpiklidir. Sert kabuklu küçük meyvenin uç kısmı havlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Phlomoides tuberosaAkçalı / Başkale / Van
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Phlomoides tuberosaKaragöz / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Sinonim adlandırmalar: Phlomis tuberosa
Türkiye´de doğal yayılan diğer Phlomoides türleri: P.glabra, P.laciniata, P.tournefortii, P.tuberosa




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)