floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pimpinella rhodantha
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Pimpinella rhodanthaPimpinella rhodanthaPimpinella rhodantha
Gözlem bildir
Gül anason
Apiaceae / Pimpinella / Pimpinella rhodantha
mapmapmapmapmap
Gül anason (Pimpinella rhodantha) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-2150 m yükseklikler arasında gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Pimpinella rhodantha Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


25-60 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler az-çok dallanmış ve tüysüz veya havlıdır. Dip yaprakları 5-20 cm, saplı, derin tüysü, loblar yumurtamsı - mızraksı, kenarlar derin dişlidir. Sap yaprakları sığ tüysü bölmeli veya iki derin tüysüdür. Çiçeklenme Temmuz-Ağustos aylarında; çiçek durumu birleşik şemsiye, 12-20 ışınlı; brakte ve brakteol genellikle yok; çiçekler pembe veya kırmızı, ikincil şemsiye başına 15-20 adet; taç yapraklar tüysüz veya arka kısmı tüylüdür. Olgunlaşmamış meyve yumurta biçimli ve tüysüzdür.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Pimpinella rhodanthaŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Pimpinella türleri: P.affinis, P.anisetum, P.anisum, P.anthriscoides, P.aromatica, P.aurea, P.cappadocica, P.corymbosa, P.cretica, P.enguezekensis, P.eriocarpos, P.flabellifolia, P.ibradiensis, P.isaurica, P.kotschyana, P.nephrophylla, P.nudicaulis, P.oliverioides, P.paucidentata, P.peregrina, P.peucedanifolia, P.rhodantha, P.saxifraga, P.sintenisii, P.tragium, P.tunceliana




Kaynaklar
  1. Davis, 1972, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:4 Page 362
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)