Bezelye (Pisumsativum) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1700 m yükseklikler arasında; taşlık veya çayırlıklar yamaçlar, yıkıntılar ve tarla kenarlarında gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Pisumsativum L. şeklinde tanımlanır.
Pisum etimolojisi
Pisum {Latince}: bezelye.
sativum etimolojisi
Sativum {Latince}: yetiştirilen, yetiştirme (tarım). Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
10-200 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler sıklıkla tırmanıcı, tüysüz ve dumanlıdır. Yapraklar birleşik, 1-4 çift yaprakçıklı; yaprakçıklar, tam kenarlı veya dişli; stipül 1.5-8 cm uzun, eğik şekilde yumurtamsı, dişli, taban yuvarlağımsı ve sapı yarı kavrayan/saran; sülük dallanmıştır. Çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında; çiçek kümesi sapı stipül`ün ¼-4 misli uzunlukta, 1-3 çiçekli, kısa kılçıklı, genellikle yaprakçıklardan daha geniş; çiçekler 16-30 mm; bayrakçık geniş leylak rengi veya beyaz, kanatlar koyu kırmızımsı-eflatun; çanak 8-15 mm; çanak lobları yaklaşık olarak eşit, tüpten daha uzunca, yumurtamsı-mızraksı, ± sivri uçlu ve otsudur. Baklamsı meyve dikdörtgenimsi-şeritsi veya şeritsi, 40-70 x 7-17 mm; tohumlar 3-10 adet, en azından 5 mm çapta, tohum dış kabuğu yoğun kabarcıklı veya pürüzsüz veya buruşuktur.
Davis, 1970, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:3 Page:370
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)