floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Polygonum baldschuanicum
 
Karyağdı Sokak / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Polygonum baldschuanicumPolygonum baldschuanicumPolygonum baldschuanicum
Gözlem bildir
Tacikistan Asması
Polygonaceae / Polygonum / Polygonum baldschuanicum
map
Tacikistan Asması (Polygonum baldschuanicum) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Tacikistan Asması olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde fallopia baldschuanica veya çoban asması olarak bilinir. Bilimsel olarak Polygonum baldschuanicum Regel şeklinde tanımlanır.

Polygonum etimolojisi

Polygonum {Latince}: çok köşeli, poligon. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Regel kısaltması bilim insanı Eduard August von Regel (1815-1892) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Tırmanıcı kolları 10m`ye kadar ulaşabilen bir sarmaşık türüdür. Yapraklar 3-10cm uzunlukta, oval veya üçgenimsi, sivri uçlu ve uzun saplıdır. Çiçek kurulları 15cm uzunlukta bir sap üzerinde, çevrel dizili, kümeler halinde ve sarkıktır. Çiçekler beyaz, pembemsi renkte ve kısa saplıdır, genellikle meyve oluşumu sırasında parlak pembe renge dönüşür. Meyve set kabuklu, 2mm genişlikte ve parlak siyah renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Polygonum baldschuanicumKaryağdı Sokak / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Polygonum baldschuanicumSeğmenler Parkı / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Polygonum türleri: P.alpinum, P.amphibium, P.arenarium, P.arenastrum, P.argyrocoleon, P.aviculare, P.bistorta, P.cappadocicum, P.carneum, P.cognatum, P.convolvulus, P.dumetorum, P.ekimianum, P.equisetiforme, P.hydropiper, P.istanbulicum, P.karacae, P.lapathifolium, P.leblebicii, P.longipes, P.maritimum, P.mesembricum, P.minus, P.mite, P.nepalense, P.orientale, P.paronychioides, P.patulum, P.perfoliatum, P.persicaria, P.polycnemoides, P.praelongum, P.rottboellioides, P.salebrosum, P.salicifolium, P.salsugineum, P.samsunicum, P.setosum, P.sivasicum, P.thunbergii




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)