floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prangos uloptera
 
Ardıçlı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Gülderen Yılmaz
Prangos ulopteraPrangos uloptera
Gözlem bildir
Dağçakşırı
Apiaceae / Prangos / Prangos uloptera
mapmapmapmap
Dağçakşırı (Prangos uloptera) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta Karadeniz, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1800-2600 m yükseklikler arasında; dağ yamaçlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Prangos uloptera DC. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


P. pabularia ile yakın benzerlik gösterir. 60 cm kadar boylanabilen, tüysüz veya kabarcıklı sivilceli, çok yıllık bir türdür. Alt yapraklar ~ 6 kat tüysü ve 15-45 cm uzunluktadır; loblar şeritsi ve 5-20 x 0.5-1 mm boyutlardadır. Brakteler ve brakteol hemen hemen şeritsi-ipliksidir ve sıklıkla kalıcıdır. Çiçek durumu 11-20 ışınlı şemsiye formundadır. Çanak yapraklar genellikle belirgindir. Taç yapraklar sarı ve tüysüzdür. Meyve elipsoid veya nadiren küresel formda ve 8-15 x 4-9 mm boyutlardadır; kanatlar daha az dalgalı veya kıvrım kıvrımdır, tabanlarında değişik boy ve yoğunlukta siğilimsi yapılar bulunabilir; mezokarp dokusu kenarları içeriye kıvrık ekzokarp tarafından ayrılmıştır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Prangos ulopteraArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Gülderen Yılmaz
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Prangos türleri: P.abieticola, P.acaulis, P.corymbosa, P.denticulata, P.ferulacea, P.heyniae, P.hulusii, P.ilanae, P.meliocarpoides, P.munzurensis, P.pabularia, P.papillaris, P.peucedanifolia, P.platychlaena, P.scabra, P.scabrifolia, P.turcica, P.uechtritzii, P.uloptera




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)