Felçotu (Primulaauriculata) Çuhaçiçeğigiller (Primulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1250-3200 m yüksekliklerde, nemli kesekli, karlı yerlere yakın ıslak topraklarda, nehir ve göl kenarlarında bulunur.
Türkçe literatürde genellikle Felçotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde çuha çiçeği, ayıkulağı, ağda çiçeği, gelin gülü, su çiçeği, tutça veya bahar otu olarak bilinir. Bilimsel olarak Primulaauriculata Lam.,Tabl. şeklinde tanımlanır.
Primula etimolojisi
Primula Latincede `ilk, öncül` anlamına gelen primus kelimesinden türetilmiştir; cinsin baharda erken çiçeklenmesine işaret eder.
auriculata etimolojisi
Auriculata Latincede `kulak` anlamına gelen auricula kelimesinden türetilmiştir; torbamsı/kulak şeklinde stipül (kulakçık) veya braktesine işaret etmektedir.
Morfoloji
70 cm boylanabilen, kökten saplı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik, tüysüz, bazen üst kısım unsu tabaka ile kaplıdır. Yapraklar 26 x 5 cm, ters mızraksı, ters yumurtamsı veya ispatulamsı, sapa doğru daralan, sap genellikle yaprak ayasından daha kısa, kenar belirgin sığ dişli, nadiren tam kenarlıdır. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayalarında; çiçek durumu şemsiyemsi, 3 veya daha çok çiçekli; brakte sıklıkla çiçek sapından uzunca, şeritsi-üçgen biçimli veya dar yumurtamsı, genellikle torbamsı; çiçek sapı 2-12 mm; çanak 3-9 mm, silindirik çan şeklinde, yarısından dikdörtgenimsi veya üçgenimsi loblara bölünmüş, sıklıkla az derecede salgılı tüylü; taç tüp şeklinde, 1.5-3 x çanak boyu, nadiren çanak boyuna eşit, iki loblu, loblar 4-8 mm, soluk açık mor, derin eflatun-kırmızı renktedir. Meyve kapsül, küremsi veya basık yumurta biçimli, genellikle çanaktan taşar boyuttadır.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)