floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Primula sp.
 
Birlik / Ankara - Şubat2015 © Serdar Ölez
Primula sp.
Gözlem bildir
Çuha Çiçeği
Primulaceae / Primula / Primula sp.
map
Mart-mayıs ayları arasında, sarı-sarımsı turuncu mor renkli ve kokulu çiçekler açan, 10-70 cm yüksekliğinde, çok senelik otsu bir bitkilerdir. Yapraklar tabanda rozet şeklinde oval veya uzunca oval şekilli, kenarları dalgalı ve tabana doğru sap şeklinde daralmıştır. Alt yüzü grimsi-beyaz renklidir. Çiçekler rozet yaprakların ortasından yükselen gövdenin ucunda şemsiye gibi, bir arada toplanmışlardır. Çanak ve taç yaprakları tüp şeklinde ve uçta 5 parçalıdır. Meyve tepesinden deliklerle açılarak tohumlarını etrafa saçar. Tohumları koyu esmer renklidir. 500 kadar türü bulunmaktadır. Doğrudan güneş ışığı alan yerleri sevmez, yarı gölge ve aydınlık yerleri tercih ederler. Hava akımlarından kolay etkilenir. Aşırı soğuk ve sıcak yerlerden yaprakları zarar görür, ideal gelişim sıcaklığı 15-24°C derecedir. Üretimi genellikle tohumlarla yapılır. Ayrıca bitkinin köklerinden ayırma yöntemi kullanılarak da üretilebilir.

Primula sp. Türkçede Çuha Çiçeği olarak adlandırılır.

Primula etimolojisi

Primula Latincede `ilk, öncül` anlamına gelen primus kelimesinden türetilmiştir; cinsin baharda erken çiçeklenmesine işaret eder.

sp. etimolojisi

sp. İngilizcede 'tür, türü' anlamına gelen specie kelimesinin kısaltmasıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Primula sp.Birlik / Ankara
Şubat2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Primula türleri: P.acaulis, P.algida, P.auriculata, P.davisii, P.elatior, P.longipes, P.megaseifolia, P.veris




Kaynaklar
  1. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  2. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)