floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prunus arabica
 
Eskikahta / Kahta / Adıyaman - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Prunus arabicaPrunus arabicaPrunus arabica
Gözlem bildir
Arapbademi
Rosaceae / Prunus / Prunus arabica
mapmapmapmapmapmap
Arapbademi (Prunus arabica) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Hakkari, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Arapbademi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde dağ çağlası olarak bilinir. Bilimsel olarak Prunus arabica (Olivier) Meikle şeklinde tanımlanır.

Prunus etimolojisi

Prunus {Latince}: erik ağacı.

arabica etimolojisi

Arabica Latincede `Arabistana özgü, Arabistan ile ilgili` anlamına gelir; türün yayılış alanı veya ilk tür örneğinin toplandığı bölgeye işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.

Olivier etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Oliver kısaltması türün Daniel Oliver (1830–1916) tarafından yayınlandığını belirtir; Oliver İngiliz bir botanikçidir. Olivier kısaltması bilim insanı Daniel Oliver (1830-1916) için kullanılmıştır; Oliver İngiliz bir botanikçidir.

Meikle etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Meikle kısaltması türün Robert Desmond Meikle (1923-2021) tarafından yayınlandığını belirtir; Meikle Royal Botanic Gardens, Kew΄da bir İngiliz botanikçidir; en önemli çalışması 1750 bitki taksonu içeren 1977 ve 1985 yıllarında yayınladığı iki ciltlik Flora of Cyprus - Kıbrıs Florası΄dır.  Meikle kısaltması bilim insanı Robert Desmond Meikle (1923-2021) için kullanılmıştır; Meikle Royal Botanic Gardens, Kew´de çalışmış bir İngiliz botanikçidir

Morfoloji


2-5 m boylanabilen, çok dallı, dikensiz çalılardır. Genç sürgünler tüysüz, açısal kesitli ve yazın sıklıkla yapraksızdır. Yapraklar şeritsi-mızraksı veya şeritsi-ispatula formlu ve 2-4 x 0.3-0.5 cm boyutlardadır; yaprak kenarı testere dişlidir; yaprak tabanı kamamsıdır; beyaz tüylüdür. Yaprak sapı 7 mm uzunluktadır. Çiçeklenme mart-nisan aylarında gerçekleşir. Çiçekler 15-17 mm çapında ve beyazımsı pembe renktedir; sapsız veya saplıdır. Ercik ve pistil sayısı 20-21 veya daha fazladır, sapcık boyu 6 mm’ dir. Çanak yaprak sayısı 5΄tir, yünsü tüylüdür, 4 mm uzunluğunda ve 2 mm enindedir. Taç yaprak sayısı 5΄tir, 8 mm uzunluğunda ve 6 mm enindedir. Tek çekirdekli ve etli meyve küremsi-yumurtamsı formda ve hafifçe yassıdır, 14-20 x 8-12 mm boyutlardadır, yüzey başlangıçta kısa havlıdır, sonraları azçok tüysüzdür; meyve çekirdeği tabanda belli belirsiz girintilidir, omurga belirgindir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Prunus arabicaEskikahta / Kahta / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Prunus arabica eşisimleri/sinonimleri: Amygdalus arabica
Türkiye´de doğal yayılan diğer Prunus türleri: P.amygdalus, P.arabica, P.cocomilia, P.divaricata, P.spinosa
Gözlem bildirilen diğer Prunus türleri: P.armeniaca, P.cerasifera, P.serrulata




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2021)
  2. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  3. Yaltırık, F. 1971. Memleketimizde Az Tanınan Bir Odunsu Bitki: Dağ Çağlası (Amygdalus arabica Oliv.). İ.Ü. Orman Fakültesi Derg., Seri B(6):80-85.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)