floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rheum ribes
 
Şampaşakaraderbendi / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Rheum ribesRheum ribesRheum ribes
Gözlem bildir
Işgın
Polygonaceae / Rheum / Rheum ribes
mapmapmapmapmap
Işgın (Rheum ribes) Madımakgiller (Polygonaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 2300-2700 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Rheum ribes L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. ribes kısaltması bilim insanı Miguel Ángel Ribes (2009) için kullanılmıştır. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


40 cm kadar boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövde olukludur ve yüzeyleri kırmızımsı toz gibi pullarla kaplıdır; üst kısımlar yapraksızdır. Yapraklar 2 adettir, böbrek şeklindedir ve kenarları küçük dişlidir, yüzey siğillidir; saplıdır. Çiçek sapı orta veya daha alttan eklemlidir. Periant segmentleri meyvede kalıcıdır; meyve kırmızımsı kahverengi, üçgen kesitli, çok genişçe kanatlı ve 9-15 mm çaptadır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Rheum ribesŞampaşakaraderbendi / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Rheum türleri: R.ribes




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)