floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Rindera lanata
 
Yalmanlar / Ovacık / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Rindera lanataRindera lanata
Gözlem bildir
Yünlügelin
Boraginaceae / Rindera / Rindera lanata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yünlügelin (Rindera lanata) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 850 - 2300 m yükseklikler arasında; kayalık, taşlı, çakıllı kurak yamaçlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Rindera lanata (Lam.) Bunge şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Lam. kısaltması bilim insanı Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet de Lamarck (1744-1829) için kullanılmıştır. Bunge kısaltması bilim insanı Alexander Andrejewitsch (Aleksandr Andreevic, Aleksandrovic) von Bunge (1803-1890) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15-55 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövdeler basit veya nadiren alt kısımdan dallanmıştır, seyrek tüylü veya tüysüzdür. Dip yapraklar uzun saplı, yumurtamsı, dikdörtgenimsi veya şeritsi, 20-150 x 2-25 mm boyutlarda, keskin veya küt uçludur, taban yaprak sapına doğru incelir, yüzeyler yumuşak kaba tüylü veya cılız tüylüdür, tüy diplerinde siğil yoktur, veya tüysüz ve çok sayıda katı küçük yumruludur. Alt gövde yaprakları dikdörtgenimsi veya şeritsidir, tabanda incelir, üst genişçe yumurtamsıdır, sivri uçludur, sapı kavrar. Talkım çok sayıdadır ve çok geniş terminal yalancı şemsiye kurul oluşturur. Çiçek sapı meyvede çokça genişler. Çanak 3.5-8 mm, loblar ± yumurtamsı ve çok yoğun beyaz-uzun karışık tüylerle kaplıdır. Taç pembedir, kurumaya yönelik derin mavi renk alır, 7-12 mm boyda, çanımsı-silindiriktir; tüp ayanın 1/3 –1/4 kadarı boydadır. Boğaz uzantıları karemsi ve çentikli uçludur. Ercik gömülüdür, sapçıklar eşittir ve 2/3 - 1 1/2 başçık boyu kadardır. Boyuncuk 7-16 mm´dir ve genellikle dışa taşmıştır. Sert kabuklu küçük meyve ± daire şeklinde, 14-26 x 15-23 mm ve pürüzsüzdür; kanat pürüzsüz veya dalgalı sıklıkla mavi kenarlıdır, tüysü sert dikenler bulunmaz.


Türkiye´de iki varyetesi tespit edilmiştir:

1. Dip yapraklar dikdörtgenimsi, eliptik veya yumurtamsı, 25-140 x 5-25 mm ...var. lanata

1. Dip yapraklar şeritsi veya şeritsi-mızraksı, 20-130 x 2-12 mm ...var. canescens



listMaplistPiclist

Gözlemler


Rindera lanataYalmanlar / Ovacık / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan R. lanata taksonları: Rindera lanata var. canescens, Rindera lanata var. lanata
Türkiye´de doğal yayılan Rindera türleri: R.albida, R.caespitosa, R.dumanii, R.lanata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)