Yalancı Akasya (Robiniapseudoacacia) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Egzotik bir tür olmasına karşın, özellikle Karadeniz kıyılarında olmak üzere ağaçlık alanlarda doğallaşmıştır.
Bilimsel olarak Robiniapseudoacacia L. şeklinde tanımlanır.
Robinia etimolojisi
Robinia cins adı 1550-1629 yılları arasında yaşamış Fransız botanikçi Jean Robin'e ithafen verilmiştir; Jean Robin yetiştirdiği ve gözlemlediği 1300 türe ait bilgileri Catalogus Stirpium (1601) adlı kitabında yayınlamıştır.
pseudoacacia etimolojisi
Pseudoacacia Latincede `sahte´ anlamına gelen pseudo kelimesi ile `akasya´ cinsi ağaç ve çalıları tanımayan acacia kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; akasya cinsinden olmadığı halde akasya cinsi gibi göründüğüne işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
25 m kadar boylanabilen, hızlı gelişim gösteren ve kışın yapraklarını döken odunsu bir türdür. Gövde kabuğu boyuna derin çatlaklı olan büyük bir ağaçtır. Sürgün kulakçıklarında dikenler yer alır. Yapraklar tekli tüysü, yaprakçıklar 3-10 çift (+1) sayıda, 25-45 x 12-25 mm boyutlarda, eliptik formlu, düz kenarlı, mavi-yeşil renkli, ince dokulu ve üzerileri kısa kadife tüylüdür. Çiçeklenme dönemi Nisan-Haziran ayları arasında; çiçek durumu çok çiçekli sarkık salkım, 7-15 cm uzunluğunda; taç yapraklar 15-20 mm, beyaz renkli, bayrakçığın tabanı sarı renklidir. Baklamsı meyve 1 x 5-10 cm boyutlarda ve tüysüzdür.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)