floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Saxifraga cymbalaria
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Haziran 2019 © Serdar Ölez
Saxifraga cymbalariaSaxifraga cymbalariaSaxifraga cymbalariaSaxifraga cymbalaria
Gözlem bildir
Sarı taşkıran
Saxifragaceae / Saxifraga / Saxifraga cymbalaria
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Sarı taşkıran (Saxifraga cymbalaria) Taşkırangiller (Saxifragaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2300 m yükseklikler arasında; dere yatağı toprak yığınları, nemli kayalar ve ıslak gölgeli alanlarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Saxifraga cymbalaria L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30 cm kadar boylanabilen, otsu bir türdür. Gövdeler çok sayıda, ince, kıvrımlı, körpedir ve uca doğru daha çok çatallanır. Yapraklar altta kalpsi veya böbreksi, 5-25 x 8-35 mm, 3-7 üçgen kaba dişli/loblu, açık yeşil; dişler keskin veya sığ küt uçlu; üstTE yumurtamsı veya kamamsıdır. Çiçeklenme Mart-Eylül ayları arasında; çiçekler dalların uç kısmında yaprak koltuklarında; çiçek sapı çiçeklerin 4-5 katı uzunlukta; çanak hemen hemen tabana kadar üçgen loblara bölünmüş, 1.5-2 x 0.5 -0.8 mm, tüysüz veya meyvelenmeye yakın zamanda bezeli tüylü; taç yapraklar eliptik formlu, parlak sarı, tabanda an portakal rengi düzensiz lekeli, 3-5.5 x 2 mm, çanaktan 3-4 kat kadar uzun; ercikler 3 mm; yumurtalık üstdurumludur. Meyve kapsül, yumurtamsı, 4 mm uzunluktadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Saxifraga cymbalariaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Saxifraga cymbalariaDeringöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Saxifraga cymbalariaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Saxifraga cymbalariaKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Saxifraga cymbalariaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Saxifraga cymbalariaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Saxifraga cymbalariaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Saxifraga türleri: S.adscendens, S.artvinensis, S.bulbifera, S.carpetana, S.cymbalaria, S.exarata, S.hederacea, S.hirculus, S.juniperifolia, S.kolenatiana, S.kotschyi, S.luteoviridis, S.moschata, S.paniculata, S.rotundifolia, S.sancta, S.sempervivum, S.sibirica, S.sibthorpii, S.tridactylites




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)