floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lomelosia rotata
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Serdar Ölez
Lomelosia rotataLomelosia rotataLomelosia rotata
Gözlem bildir
Topuyuzotu
Caprifoliaceae / Lomelosia / Lomelosia rotata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Topuyuzotu (Lomelosia rotata) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Topuyuzotu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde zivan, kumotu veya gıcıkotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Lomelosia rotata (M.Bieb.) Greuter şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. Greuter kısaltması bilim insanı Werner Rodolfo Greuter (1938-) için kullanılmıştır; Greuter İsviçreli bir botanikçidir.

Morfoloji


5-10 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik, havlı ve sert kıllı ve sıklıkla tabandan dallanmıştır. Alt yapraklar genellikle dikdörtgenimsi-mızraksı, tam kenarlı; üst yapraklar iki derin tüysüdür ve loblar şeritsidir. Çiçeklenme Mayıs-Temmuz ayları arasında; filariler 8-10, mızraksı, genellikle çiçeklerden uzunca, bazen 2 katı kadar uzun; çiçek tablası 0.75-2.5 cm çapta, hemen hemen ışınsal; çiçekler açık mor-pembe arası; merkez çiçekler küresel; involusel 4-6 mm, uzun cılız tüylü, çıkıntılar arasında kalan oyuklar şeritsi-eliptik veya dikdörtgenimsi, 2-3 mm uzun ve yarıklı; taççık 4-7 mm, 28-30 damarlı, damarlar bazen eflatun renkte; çanak uzun bir sap üzerinde; kılçıklar 6-7 mm uzunluktadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Lomelosia rotataProf. Dr. Ahmet Taner Kışlalı / Çankaya 
Mayıs 2021 ©Figen Balamur Uğur
Lomelosia rotataBademlik / İmrahor / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Lomelosia rotataNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Lomelosia rotataGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Lomelosia rotataGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Lomelosia rotataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Lomelosia rotataPülümür / Tunceli
Aralık 2017 ©Ebru Yüce Babacan vd.
Benzer taxonlar
Lomelosia rotata eşisimleri/sinonimleri: Scabiosa rotata
Türkiye´de doğal yayılan diğer Lomelosia türleri: L.argentea, L.calocephala, L.caucasica, L.cosmoides, L.hispidula, L.micrantha, L.palestina, L.persica, L.polykratis, L.prolifera, L.pseudograminifolia, L.reuteriana, L.rotata, L.variifolia




Kaynaklar
  1. Panayir, T , Baykal, T . (1997). Scabiosa Rotata Bieb. (Di̇psacaceae) Üzeri̇nde Morfoloji̇k Ve Anatomi̇k Araştırmalar :. Journal Of Faculty Of Pharmacy Of Ankara University , 26 (1) , 0-0 . Doi: 10.1501/eczfak_0000000311.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)