floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Scilla siberica
 
Bardakçı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Scilla sibericaScilla sibericaScilla sibericaScilla sibericaScilla siberica
Gözlem bildir
Camışkıran
Asparagaceae / Scilla / Scilla siberica
mapmapmapmapmapmap
Camışkıran (Scilla siberica) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2500 m yükseklikler arasında; açık çayırlıklar ve yamaçlarda; kar erimesinden hemen sonra gözlemlenebilir. 

Bilimsel olarak Scilla siberica Haw. şeklinde tanımlanır.

Scilla etimolojisi

Scilla {Latince}: sümbülcük, adasoğanı. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Haw. kısaltması bilim insanı Adrian Hardy Haworth (1768-1833) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çiçek soğanı en çok 1 cm çaptadır, tabakalar koyu esmer tondadır. Yapraklar 2-3 adettir, şeritsi formda ve 5-6 cm x 4-5 mm boyutlardadır. Yapraksız çiçek sapı 1-3 adettir ve 6-8 cm boydadır. Salkım 1-2 çiçekli; sap genellikle kıvrımlı ve periant segmentlerinden daha kısadır. Brakteler sapı kavrar; iki parçalı, üçgensi, genellikle ucu kesik, tabanda kalpsi-şişik ve 1-2 mm boydadır. Periant segmentleri derin mavi, sıklıkla tabanı beyaz ve koyu orta damarlıdır; 13-15 x 4-5 mm boyutlarda, yayılı ve tabandan katlıdır. Sapçıklar tabanda 1-2 mm genişliktedir. Ovaryum küremsi ve 3-5 mm çaptadır. Boyuncuk görece kısa ve kalındır, 4-6 mm boydadır. Tohumlar yumurta biçimli, ~ 3 x 2 mm, soluk kahverengi ve beyaz silindirik karunkulalıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Scilla sibericaSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Scilla sibericaBardakçı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer S. siberica taksonları: Scilla siberica subsp. armena
Türkiye´de doğal yayılan diğer Scilla türleri: S.albinerve, S.alinihatiana, S.arsusiana, S.bifolia, S.bithynica, S.cilicica, S.forbesii, S.hyacinthoides, S.ingridiae, S.leepii, S.luciliae, S.melaina, S.mesopotamica, S.monanthos, S.persica, S.rosenii, S.sardensis, S.siberica, S.siehei, S.vardaria, S.×




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)