floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sedum pallidum
 
Çiğdem / Ankara - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Sedum pallidum
Gözlem bildir
Soluk Damkoruğu
Crassulaceae / Sedum / Sedum pallidum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Koyunörmece (Sedum pallidum) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1900m`ye kadar rakımlarda kayalık veya yaprak döken ormanlarda yayılış gösterir.

Bilimsel olarak Sedum pallidum M.Bieb. şeklinde tanımlanır.

Sedum etimolojisi

Sedum {Latince}: damkoruğu. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Dik büyüyen 5–15 cm boyunda çok yıllık sukulentlerdir. Yapraklar şeritsi kısmen silindirik, tüysüz ve 6-10mm uzunluktadır. Sık almaşık olarak dizilmişlerdir, çiçekli sürgünler üzerinde dizilim daha gevşektir. Çiçeklenme zamanı Haziran-Ağustos aylarıdır. Çiçekler 2–4 dallı salkım şeklinde ve her dalda 2–8 çiçek bulunur. Çiçek renkleri beyaz veya soluk pembe orta damarlı açık pembedir. 1900m`ye kadar rakımlarda kayalık veya yaprak döken ormanlarda yayılış gösterir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Sedum pallidumÇiğdem / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Sedum pallidumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Sedum pallidumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Sedum pallidumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Sedum pallidumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Sedum pallidumPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sedum türleri: S.acre, S.aetnense, S.album, S.alpestre, S.amplexicaule, S.annuum, S.assyriacum, S.caespitosum, S.cepaea, S.confertiflorum, S.dasyphyllum, S.eriocarpum, S.euxinum, S.gracile, S.grisebachii, S.hispanicum, S.ince, S.inconspicum, S.laconicum, S.litoreum, S.lydium, S.magellense, S.microcarpum, S.nanum, S.ochroleucum, S.pallidum, S.rubens, S.samium, S.sediforme, S.steudelii, S.subulatum, S.tenellum, S.ursi, S.urvillei
Gözlem bildirilen diğer Sedum türleri: S.palmeri




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)