floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sedum sediforme
 
Kemer / Antalya - Nisan 2023 © Serdar Ölez
Sedum sediformeSedum sediformeSedum sediformeSedum sediformeSedum sediformeSedum sediformephotos
Gözlem bildir
Yalıkoruğu
Crassulaceae / Sedum / Sedum sediforme
mapmapmapmapmapmapmapmap
Yalıkoruğu (Sedum sediforme) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Sedum sediforme (Jacq.) Pau şeklinde tanımlanır.

Sedum etimolojisi

Sedum {Latince}: damkoruğu. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Jacq. kısaltması bilim insanı Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin için kullanılmıştır; Jacquin 16 Şubat 1727 - 26 Ekim 1817 tarihleri arasında yaşamış Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimcidir, 1755-1759 yılları arasında, bitki toplamak üzere Batı Hint Adaları ve Orta Amerika`ya gitmiş ve burada çok sayıda hayvan, bitki ve mineral örnekleri toplamıştır. Pau kısaltması bilim insanı Carlos Pau (1857-1937) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Dar açılı yükselir, dumanlı, çok yıllık; gövdeler tabanda odunsu taban; çiçekli dallar 25-60 cm. Yapraklar dikdörtgenimsiden hemen hemen ellipsoidale kadar, 15-20 mm uzun, 3-4 mm geniş, yarı silindirik, tüysüz, almaşık ve kısır sürgünlerde yoğun. Çiçek durumu yoğun çok çiçekli talkım, küremsi ve tomurcuk aşamasında dik. Çiçekler 5 (-6) parçalı, neredeyse sapsız veya kısaca sapcıklı; çanak yapraklar 3-4 mm; taç yapraklar 6-7 mm, yeşilimsi-beyaz veya soluk sarı, yaygın; folikül tüysüz, dik.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Sedum sediformeKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Sedum sediformeUlucamii / Bergama / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Sedum sediformeKüçük Menderes Deltası / Selçuk  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Sedum sediforme eşisimleri/sinonimleri: Sempervivum sediforme
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sedum türleri: S.acre, S.aetnense, S.album, S.alpestre, S.amplexicaule, S.annuum, S.assyriacum, S.caespitosum, S.cepaea, S.confertiflorum, S.dasyphyllum, S.eriocarpum, S.euxinum, S.gracile, S.grisebachii, S.hispanicum, S.ince, S.inconspicum, S.laconicum, S.litoreum, S.lydium, S.magellense, S.microcarpum, S.nanum, S.ochroleucum, S.pallidum, S.rubens, S.samium, S.sediforme, S.steudelii, S.subulatum, S.tenellum, S.ursi, S.urvillei
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Sedum türleri: S.palmeri




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)