floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Stellaria graminea
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Haziran 2019 © Serdar Ölez
Stellaria gramineaStellaria gramineaStellaria gramineaStellaria gramineaStellaria gramineaStellaria gramineaphotos
Gözlem bildir
Cücübarsağı
Caryophyllaceae / Stellaria / Stellaria graminea
mapmapmap
Cücübarsağı (Stellaria graminea) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Yukarı Kızılırmak alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1200 m yükseklikler arasında; otlaklar, meralar, çayırlıklar ve yol kenarlarında gelişirler.

Bilimsel olarak Stellaria graminea L. şeklinde tanımlanır.

Stellaria etimolojisi

Stellaria cins adı Latincede `yıldız` anlamına gelen stellar kelimesinden türetilmiştir; 5 ışınsal taç yapraklı çiçeklerine işaret eder.

graminea etimolojisi

Graminea Latincede `ot, çim` anlamına gelen gramen kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-90 cm boylanabilen, çok yıllık, kök gövdeli otsu bir türdür. Gövdeler yatık veya yukarı doğru yükselen, dağınık, yayılarak dallanmış, hafifçe 4 köşe kesitli, gevrek ve tüysüzdür. Yapraklar sapsız, şeritsi-mızraksı, 1.5-4 cm × 1-6 mm; taban kısmı daha genişçe ve yuvarlatılmış, kenarlar pürüzsüz, keskin uçlu, sıklıkla tabana yakın kenarlar kirpiklidir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçek kurulu terminal, 5-çok çiçekli, açık, belirgin dallanmış talkım; brakte mızraksı, 1-5 mm, ince ve kuru zarlı, kenarlar kirpikli, sivri uçlu; çiçek sapı çatallı, 10-30 mm, tüysüz; çiçekler 5-12 mm çapta; çanak yapraklar 5, 3 damarlı, mızraksı-üçgen biçimli, 3-7 mm; taç yapraklar 5, 3-7 mm, 1 derin loblu; ercik 10, bazen bazıları üreyimsiz; boyuncuk 3 adettir ve yaklaşık 3 mm boydadır. Meyve kapsül, yeşil veya saman sarısı, yumurta biçimli, 5-7 mm; tohumlar kırmızımsı kahverengi, böbrek şeklinde, 1 mm çapta, sert damarlı konsentrik halkalıdır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Stellaria gramineaKaraşar / Beypazarı / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Stellaria türleri: S.cilicica, S.cupaniana, S.graminea, S.holostea, S.kotschyana, S.media, S.neglecta, S.nemorum, S.pallida, S.palustris, S.persica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)