floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sternbergia candida
 
NGBB / İstanbul - Ocak 2019 © Serdar Ölez
Sternbergia candidaSternbergia candidaSternbergia candidaSternbergia candida
Gözlem bildir
Çakal Nergizi
Amaryllidaceae / Sternbergia / Sternbergia candida
mapmap
Çakal Nergizi (Sternbergia candida) Nergisgiller (Amaryllidaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Antalya alt bölgesinde yayılış göstermektedir. 1100 m`ye kadar yüksekliklerde; çalılıklar, taşlık alanlar ve sedir orman kenarlarında doğal gelişim gösterir.

Bilimsel olarak Sternbergia candida B.Mathew & T.Baytop şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. B.Mathew kısaltması bilim insanı Brian Frederick Mathew (1936-) için kullanılmıştır. T.Baytop kısaltması bilim insanı Turhan Baytop (1982) için kullanılmıştır.

Morfoloji


25 cm kadar boylanabilen, hoş kokulu, Türkiye`ye endemik soğanlı bir türdür. Soğanı 2-3.4 cm çaptadır. Yapraklar çiçeklenme ile eşzamanlı, genellikle 4 adet, şeritsi - mızraksı, yassı, altta belli belirsiz omurgalı, sıklıkla boylamasına burulmuş, 8-11 mm genişlikte, gri - yeşil renktedir. Çiçeklenme Ocak ve Şubat ayları arasında; çiçek sapı yapraksız, çiçek gelişiminde 12-20 cm; brakte 5-5.5 cm; çiçekler beyaz, doğrudan sapa bağlı, hoş kokulu; çiçek zarfı (çanak+taç) tüpü ~ 5 mm; dilimler ters mızraksı - ters yumurtamsı, 4.3-5 x 0.9-1.8 cm; sapçıklar 1. 3-1.6 cm uzunluktadır. Tohumlar üzerinde sapa bağlandığı noktadan kalan geniş bir leke vardır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Sternbergia candidaNGBB / İstanbul
Ocak 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Sternbergia türleri: S.candida, S.clusiana, S.colchiciflora, S.lutea, S.vernalis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)